Kuten meillä täällä Suomessa, niin Japanissakin on talonrakentamiseen liittyviä juhlallisuuksia. Meillä on harjannostajaiset ja Japanissa mm. jichinsai ja joushoushiki.
Jichinsai on tilaisuus mikä pidetään kun rakennusta aletaan rakentamaan. Japanissa uskotaan/uskottiin, että maan jumala suuttuu mikäli häneltä ei kysytä lupaa rakennuksen rakentamiselle. Sen vuoksi yleensä rakennusfirma kutsuu paikalle shinto-papin, joka kutsuu ensin maan jumalan paikalle pyytääkseen tältä lupaa rakentamiselle. Nykyään tilaisuudella toivotaan myös, että rakennustyöt sujuvat ilman henkilövahinkoja. Vaikka paikalle kutsutaan pappi, on kyseessä enemmänkin kulttuurillinen ja sosiaalinen tapa kuin uskonnollinen tilaisuus.
Rakennusalueen jokaiseen kulmaan laitetaan bambun oksia, koristeltuna valkoisilla papereilla (niitä mitä näkee Shinto- pyhäköissä mm. puiden ympärillä ja muualle ripustettuina). Joissakin tapauksissa näkee myös pienemmälle alueelle kyhättyjä alttareita. Kulmat yhdistetään pyhällä köydellä ja tadaa, kaikki on valmista itse tilaisuuteen.
Tilaisuuteen kuuluu jumalan kutsuminen, luvan pyytäminen ja jumalan pois lähettäminen, sekä rituaalinen kasvin leikkaaminen sirpillä, maan kuokkiminen ja lapioiminen. Lopuksi hörpitään vielä vähän sakea ja rakennustyöt ovat valmiita aloitettavaksi.
Joskus voi käydä niin, että jichinsai pidetään vasta kun rakennustyöt ovat jo alkaneet. Tämä voi tuntua tietysti hämäävältä, mutta Japanissa jumalat ovat ymmärtäväisiä. Kunhan jossakin vaiheessa muistetaan lupa pyytää niin kaiken pitäisi sujua hyvin ;)
Täältä voitte käydä katsomassa videon kyseisestä tilaisuudesta.
Joushoushiki on puolestaan lähellä Suomen harjannostajaisia. Siitä löytyy sekä shintolainen että buddhalainen versio. Sitä vietetään kun rakennuksen kaikki tärkeät tukipuut ym. perustukset on laitettu paikoilleen, aikaisemmin siis kuin meidän harjannostajaisia.
Se miten joushoushikiä juhlitaan vaihtelee aluettain. Koristeet sijoitetaan yleensä talon katolle, mutta on myös alueita missä ne on maan tasolla. Yhteistä on kuitenkin että rituaali aloitetaan puhdistautumisella, ruoka uhrauksilla ja rukouksilla. Kaiken tarkoituksena siis toivoa, että rakennukselle ei tapahdu mitään senkään jälkeen kun se on valmistunut.
Tämän jälkeen alkaa kurkihirren nostaminen sekä mochin ja kolikoiden sirottelu rakennusalueelle. Kun nämä on tehty, tilaisuus päätetään shintolaisesti kunnioittamalla jumalaa, uhrauksilla ja rukouksilla. Mistään sen kummemmasta ei siis ole kyse.
Kuva Marien ja hänen perheensä joushoushikistä :) |
Muistutukseksi vielä kaikille, että blogissa on tällä hetkellä menossa arvonta, mihin voi osallistua 13.4 mennessä. Lisätietoa löydät postauksesta Arvonta kolmivuotisen taipaleen kunniaksi! <3.
****
So now I'm writing also in English (shortly), hurray! I'm always forgetting it... Sorry! ^_^"
So this post is about Ground-Breaking Ceremony and Ridgepole Raising Ceremony. My relatives in Japan are building their own house at the moment and they reasently celebrated their Ridgepole Ceremony. Ground-Breaking Ceremony is held to ask the permission of the ground god to start the constructions. It is more cultural than religious ceremony, even though shinto priest is invited to perform the ceremony. Ridgepole Raising Ceremony is done when the building has all the main poles and structure done. The photo above is from this ceremony. The ceremony is held to pray for the safety of the new building.
There is also link where you can watch the Ground-Breaking Ceremony. :)
I also want to remind you about my giveaway! You can enter by commenting and:
1. Choosing your favorite post.
2. Tell me why you like it.
3. What you would like to read here for now on?
Please remember to leave your nickname if you comment anonymously! You can also add your email address if you want. (I'll inform directly if you win).
Good luck!
♫ Johanna ♪
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti