(Kuvannut Tamoto Kenzo) |
Ainuista on mainintoja jo 1200-luvulta, mutta japanilaisten kanssa he alkoivat olla yhteydessä vasta 1400-luvulla. Tokugawa- kaudella (1600-1868) japanilaiset alkoivat käydä ahkerasti kauppaa Ainujen kanssa, mikä mahdollisti kansojen tutustua toisiinsa paremmin. Kaikki ei kuitenkaan sujunut varsin mallikkaasti; japanilaiset toivat mukanaan tauteja, jotka levisivät Ainujen keskuuteen, ja toisinaan syntyi kiistoja kaupankäynnistä, joista merkittävimmäksi mainitaan Skakushain kapina vuosina 1669-1672.
Ainujen tilanne muuttui kuitenkin radikaalisti Meiji- restauraation jälkeen; Hokkaidon luonnonvaroja alettiin käyttää ahkerasti hyödyksi hallituksen kehotuksesta. On arvioitu, että Ainut menettivät tuolloin 1/3 viljelymaistaan. Samalla Ainuille myönnettiin Japanin kansalaisuus, mikä merkitsi Ainujen "itsenäisyyden" loppua. Ainujen perinteistä kulttuuria tuhoutui muutenkin tuohon aikaan merkittävästi, ja kehityksen mukanaan tuomat projektit syrjivät edelleen Ainuja. Yksi kiistanalaisin projekti oli padon rakentaminen paikkaan, jossa Ainut olivat perinteisesti kalastaneet lohta.
Ainut eroavat monella tavalla perinteisistä japanilaisista. Ainujen elämäntapana on ollut elää luonnon kanssa. He uskovat että kaikella on oma elämä/sielu, niin puilla, kivillä, vuorilla kuin linnuillakin. Nykyään vain vanhat ihmiset muistavat enää perinteisiä tarinoita ja lauluja Ainun kielellä, eikä kielestä ole kirjoitettua muotoa. Virallisten tietojen mukaan Ainun kieltä puhuvia on enää alle 100, ja kieli on katoamassa kovaa vauhtia. Monet Ainut saavat nykyään japanilaisen koulutuksen, minkä vuoksi heidän pääkielensä on japani. Ellei asialle tehdä mitään, Ainun kieli tulee lopulta katoamaan, ja sen mukana monet perinteiset tarinat ja laulut.
Perinteinen Ainu-mies. |
Perinteinen naisten huulitatuointi. Kuva 60-luvun paikkeilta. (Three Lions/Getty Images) |
Ainut ovat todellakin olleet japanilaisten kaltoinkohtelemia jo vuosisatoja, ja he ovat edelleen melko vaiettu "asia" Japanissa. Japani tunnusti kyllä (paineen alla) Ainut alkuperäiskansaksi vuonna 2008, mutta muutosta parempaan ei kauheasti olla nähty. Ainut on ajettu vuosien saatossa yhä pohjoisemmaksi ja pohjoisemmaksi, ja populaatio on käynyt harvaksi. Lisäksi japanilaisia voisi hyvin syyttää kulttuurillisesta hyväksikäytöstä, mutta siitä jokaisella on varmasti omat eriävät mielipiteensä.Välillä onkin mukavaa huomata yksittäisiä japanilaisia, jotka arvostavat maansa alkuperäiskansaa aidosti.
Ainujen epävirallinen lippu. |
Lähteinä Yoshio Sugimoton 'An Introduction to Japanese Society' kirja, sekä Wikipedia.
KIRJOTA JAPANIN HISTORIASTA!
VastaaPoistaVarmasti kirjoitan jossakin vaiheessa! :)
Poistakirjota tänään ku tarvitsen tiedon tänäiseksi!
PoistaValitettavasti minulla ei ole aikaa tänään kirjoittaa blogia :(
PoistaVoitko kirjoittaa Japanin siirtomaa-ajasta?
VastaaPoistaJapanihan ei itse ole ollut koskaan siirtomaana, mutta sillä on ollut muutamiakin siirtomaita Aasiassa. Aihe on todella mielenkiintoinen ja ansaitsee takuulla postauksen jossakin välissä! Kiitos toiveestasi ^__^
Poistakirjottaisitko tänään pliis!
Poistaolen niin kiinostunut ja tarvitsen tiedon huomiseksi!
pliiis!
En valitetavasti kiireiltäni ehdi kirjoittamaan tänään. Kirjastosta löydät varmasti paljon kirjoja joista löytyy tarkkaa tietoa Japanin historiasta. Mikäli tarvitset tietoja koulutyöhön, on hyvä muistaa käyttää lähteitä jotka ovat tieteellisesti mahdollisimman tarkkoja. Toisin sanoen kirjoja! ^_^
PoistaKäy vastaa Askisi kysymyksiin! :)
VastaaPoistaVastattu on! :)
PoistaTosi mielenkiintoinen postaus. Olen itse tutkinut karhujen palvontaa Ainujen kulttuurissa. Sillä on paljon samankaltaisuuksia muinaisten suomalaisten karhun palvonnan kanssa, mutta ilmeisesti karhu-kultit ovat aikoinaan levittäytyneet Siperiasta paljon laajemmalle alueelle vaeltavien kansojen mukana.
VastaaPoista