tiistai 27. toukokuuta 2014

Prefektuurit: Hokkaido

Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, päätin aloittaa kirjoittamaan tälläista sarjaa, missä käyn läpi Japanin prefektuureja. Tarkoituksena on käydä läpi prefektuurit alkaen pohjoisimmista päättyen eteläisimpiin ja tutustua tarkemmin näihin alueisiin ja niiden erikoisuuksiin. Kyseessä on aika kunnianhimoinen haaste, sillä prefektuureja Japanissa on peräti 47. Ajattelin pyrkiä kirjoittamaan kuukaudessa vähintään kahdesta eri prefektuurista, mutta saa nähdä kuinka käy :)

Kaikki prefektuurit

Prefektuuri sana viittaa alueiden hallinnolliseen jakoon ja prefektuureja on käytössä myös muissakin maissa kuin Japanissa. Japanissa prefektuurilla tarkoitetaan nimenomaan valtionalaisia hallintoalueita, joilla on jokaisella oma kuvernööri ja parlamentti. Prefektuureja on 47, mutta näistä yleensä Tokio lasketaan metropoliksi 都 to, Hokkaido "tieksi" 道 dou ja Osaka sekä Kioto urbaaneiksi prefektuureiksi 府 fu ja loput 43 varsinaisiksi prefektuureiksi 県 ken. Kanjit viittaavat siis niihin merkkeihin, mitä käytetään kun puhutaan nimenomaan prefektuurista; Osaka ja Osaka-fu tarkoittavat siis Osakan kaupunkia ja Osakan prefektuuria. Prefektuurit jaetaan lisäksi kaupunkeihin 市 shi ja piirikuntiin 郡 gun, ja joissakin prefektuureissa myös alaprefektuureihin  支庁 shichou. 

Hokkaidō

Hokkaidon prefektuurin virallinen lippu
Hokkaido on kaikista prefektuureista suurin ja pohjoisin. Se on kooltaan 83,453.57 km² ja pääkaupunkina on Sapporo, joka on samalla Hokkaidon suurin kaupunki. Asukkaita saarella on suunninpiirtein yhtä paljon kuin Suomessa: n. 5,5 miljoonaa asukasta. Kuvernöörinä toimii tällä hetkellä Takahashi Harumi. Sapporon lisäksi suurimpiin kaupunkeihin kuuluu Asahikawa ja Hakodate

Virallinen kukka: Hamanasu / Kurtturuusu

Virallinen puu: Ezomatsu / Ezomänty

Virallinen lintu: Tanchou / Mansturiankurki

Virallinen kala: Sea Bream / Hammasahven

Hokkaido on jaettu 9 pääasialliseen alaprefektuuriin ja 5 alaprefektuuriin vuodesta 2010 ollen kahdeksas prefektuuri millä on alaprefektuureja. Näillä alaprefektuureilla on omat pääkaupunkinsa ja ne keskittyvät oman alueensa hallinnoimiseen.

Hokkaidolle kuljetaan yleensä lentäen, mutta saaren yhdistää pääsaareen myös meren alla kulkeva Seikan tunneli. Hokkaidolle on myös mahdollista kulkea laivalla Sendaista.

Huomattavaa on se, että Hokkaido on todella lähellä Venäjää ja Japanihan "taisteleekin" koko ajan Venäjän kanssa muutamista saarista Hokkaidon lähellä. Nämä saaret tunnetaan nimellä Kuriilit ja Japanin mielestä saariryhmän neljä eteläisintä, eli Hokkaidoa lähintä saarta ovat osa Hokkaidon prefektuuria. Venäjä puolestaan on sitä mieltä, että kaikki saaret kuuluvat heille. Japanilaiset käyttävät näistä saarista nimeä 北方 hoppou, "pohjoiset territoriot". 

Erimielisyydet juontuvat toisesta maailmansodasta, jolloin Japani antauduttuaan allekirjoitti liittoutuneiden kanssa San Fransiscon rauhasopimuksen missä suostui myös luopumaan Kuriileista. Japani ei kuitenkaan pitänyt neljää eteläisintä saarta Kuriileihin kuuluvana, joten saarista alettiin kiistellä. Kun Neuvostoliitto ja Japani päättivät vihdoin sodan muutamaa vuotta myöhemmin ja solmivat diplomaattiset suhteet, saaret luvattiin palauttaa Japanille. Rauhansopimusta ei kuitenkaan koskaan solmittu, joten saaret ovat pysyneet kiistelyn kohteena.

Alaprefektuurit

 

Historia


Historiallisesti Hokkaido ei ole kauaa kuulunut japanilaisille. Hokkaidoa asutti jo 20.000 vuotta sitten nykyisten ainujen esi-isät, sekä muita kansoja, jotka sitten jossain vaiheessa alkoivat muodostaa kontakteja Japaniin. Japanilaisissa lähteissä Hokkaidosta ensimmäiset maininnat uskotaan olevan Nihon Shokissa vuodelta 720, mutta tästä ei ole täyttä varmuutta. Suunnilleen 1200- luvusta eteenpäin hokkaidolaisia alettiin kutsua nimellä Ezo ja itse Hokkaidoa nimellä Ezochi ja Ezogashima. Myöhempinä aikoina 1600-1800 luvuilla Hokkaidolla käytiin todellista sotaa japanilaisten ja ainu-kansan välillä, ja 1700-1800 luvulla Japani otti kunnolla vallan Hokkaidosta pystyäkseen turvaamaan maansa Venäjältä. Nykyisen nimensä Hokkaido sai Meiji restoraation jälkeen 1800-luvun loppupuolella.

Maantiede ja ilmasto


Maantieteellisesti Hokkaido on lähellä Venäjää, ja sillä on rantaviivaa Japanin mereen, Ohotan mereen ja Tyyneenmereen. Saaren keskellä on vuoristoista ja vulkaanista maaperää ja sitä rannikoilta löytyy laajoja tasankoja. Hokkaidolla on myös monia kansallispuistoja.

Ilmasto on kesäisin mukavan leuto ja talvella on kylmää ja lumista. Kesälämpötilat ovat suunninpiirtein samoja kuin eteläisessä Suomessa, mutta talvella on jopa kylmempää kuin keskimääräisesti Helsingissä. Läntinen puoli Hokkaidoa on yleensä hieman lämpimämpi kuin itäinen. Pohjoisin osa Hokkaidoa kuuluu samaan pohjoiseen havumetsä vyöhykkeeseen kuin suurinosa Suomeakin. Boreaalinen ilmasto tarkoittaa siis sitä, että Hokkaidon pohjoisimmissa osissa lunta voi tulla joskus rankallakin kädellä. Lumikausi kestää yleensä joulukuusta huhtikuuhun, ja Hokkaido onkin tunnettu talviurheilu mahdollisuuksista ja jokavuotisesta Sapporo Snow Festival- tapahtumasta. Kesällä puolestaan Hokkaido yleensä välttyy muualla Japanissa tyypilliseltä sadekaudelta.

Talous


Talouden kannalta Hokkaidon suurin merkitys on maatalouden puolella. Vaikka Hokkaidolta löytyykin joitakin tehtaita, niin maatalous on selkeästi suurin toimiala. Hokkaidolta löytyy myös suurinosa metsistä, joten metsäteollisuutta löytyy myös jonkin verran. Hokkaido on myös ykkösenä meriteollisuuden puolella.

Meibutsu


Jokaisella prefektuurilla on yleensä jonkinlainen meibutsu eli tuote tai ruoka, mikä on erityisen tunnettu. Hokkaidolla meibutsuksi voidaan luokitella erilaiset maitotuotteet, oluet ja yrtit, kuten laventeri, sekä merenelävät.

Sapporo tunnetaan myös Yubari meloneista, joita annetaan usein lahjaksi. Yubari melonit ovat hybridimeloneja, jotka on kehitetty kahdesta eri cantaloupe melonista. Täydellinen Yubari meloni on pyöreä ja sen kuori on erityisen pehmeä. Näitä meloneita on huutokaupattu jopa 2,5 miljoonaan jeniin! :D

Tunnettuja henkilöitä, jotka ovat kotoisin Hokkaidolta:

Satoshi Kon - Tokyo Godfathersin luoja

Tura Satana - näyttelijätär

Miyoshi Umeki - näyttelijätär  

Tällainen pläjäys tällä kertaa. Jäikö joku kaivelemaan? Onko mielestäsi jotain mistä olisin voinut vielä kirjoittaa? Otan ehdotuksia vastaan, jotta voin kirjoittaa seuraavista prefektuureista vielä paremmin. ♫

Johanna

4 kommenttia:

  1. Tämähän on hyvä idea! Olen aina halunnut tietää prefektuureista lisää. Kiitos! :)

    VastaaPoista
  2. Tunnettuihin henkilöihin voi varmaan lisätä Hiromu Arakawan, etenkin kun hänen mangansa Silver Spoon sijoittuu Hokkaidoolle ^__^ Muistakin prefektuureista ois hauska kuulla jos on juuri tiedostetusti sinne sijoittuvia mangoja/animeja, mutta tällasien tietojen löytäminen voipi olla hankalaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä voi olla, mutta kiitos kuitenkin ideasta. Mikäli jotain tulee vastaan jatkossa niin sisällytän ne toki tietopläjäykseen ;)

      Poista