Pohtiessani näitä Suomen kansallisia symboleita, aloin tietysti miettimään mitä kansallisia symboleita Japanilla on. Lähtiessäni niitä selvittämään törmäsinkin moneen pieneen mielenkiintoiseen seikkaan, josta ajattelin tehdä lyhyen raportin.
Ensimmäisenä esittelen teille Japanin kansallispuun nimeltä japaninsetri (Cryptomeria japonica), joka on sypressikasveihin kuuluva ainavihanta havupuulaji. Japaniksi puun nimi on simppelisti Sugi (スギ).
Jômon sugi Yakushimassa. (This Wikipedia and Wikimedia Commons image is from the user Chris 73 and is freely available at //commons.wikimedia.org/wiki/File:Jomon_Sugi_Panorama.jpg under the creative commons cc-by-sa 3.0 license.) |
Entäpä sitten kansalliseläin? Niitä löytyykin muutama. Yksi niistä on viherfasaani (Phasianus versicolor) eli japaninfasaani, japanilaisittain kiji (キジ).
Kiji ((c) Brendan Marnell) |
Toinen lintu on Mantšuriankurki (Grus japonensis), joka on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Sen koko populaatio käsittää vain noin 2750 yksilöä. Tämä vain siksi, että linnut metsästettiin melkein sukupuuttoon höyhenien ym. vuoksi. Nykyään mantsuriankurki on tietenkin rauhoitettu. Japaniksi kyseinen lintu on tanchuu (タンチョウ).
Kansalliskala on koikarppi (Cyprinus carpio) eli koi, eikä tietenkään sovi unohtaa ystäviämme supikoiria (Nyctereutes procyonoides) eli tanukeja.
Värikkäitä koikarppeja |
Japanin supikoira (Picture from here.) |
En löytänyt tietoa onko Japanissa edes sellaista, mutta tutkiessani Suomen kansallishyönteisen seitsenpistepirkon Wikipedia-sivuja, päätin katsoa mikä tämän tuttuakin tutumman leppäkertun nimi on japaniksi. Sehän on 七星瓢虫 (nanahoshitentou), eli seitsentähtileppäkerttu. Miksei se voisi suomessakin olla tähti eikä pilkku? No, sitten olikin jo pakko tutkia mikä leppäkertun lempiruoan kirvan nimi on japaniksi, ja selvisi, että se on 油虫 (aburamushi). Tässä vaiheessa allekirjoittanut naureskeli jo itsekseen melko hyvin, sillä suomeksi tuo kääntyy loistavasti öljyötökäksi! :D
Lopuksi Japanin kansalliskukka, tai oikeastaan kukat. Toinen on tietenkin kirsikankukka, sakura (桜), ja toinen krysanteemi, eli kikuzoku (キク属). Krysanteemi yhdistetään Japanissa kuolemattomuuteen sekä keisariin, ja kiku no gomon, eli krysanteemisymboli onkin Japanin epävirallinen vaakuna, mikä esiintyy mm. Japanin passien kansissa.
Krysanteemisymboli |
Mitä tulee eläinten nimiin Japanissa, niin täytyy myöntää, että joskus ne osaavat olla kyllä mielenkiintoisia. Kirvan oletan saaneen nimensä sen ulkonäön sekä ravinnon vuoksi; kirvahan on sellainen kellertävän vihreä, pehmeä ötökkä, mikä imee lehdistä nestettä ravinnokseen.
Mitäköhän mahdan löytää seuraavalla Wikipedia- tutkimusmatkalla?
P.s
Wikipedian sisältöönhän kannattaa suhtautua varauksella, mutta se on loistava apuväline, kun haluat tietää kasvin, eläimen, tms. nimen toisella kielellä.
♥ Matsukaze ♥
Kiva postaus. Itse pidän hirväesti kaikesta nippelitiedosta ja on aina mukavaa, kun joku jaksaa kerätä sitä helposti näytille näin niin kuin yhteen paikkaan.
VastaaPoistaItse olen selvittänyt mielenkiinnosta joskus Suomen maakuntien nimikkoeläimet :D
Oih, nuo mantsuriankurjet on niin kauniita ;__; Kuvastavat jotenkin hyvin Japania.
Kiitos kommentistasi! Olen iloinen, että teksti miellytti sinua \(^o^)/Pidän myös itse kaikenlaisesta nippelitiedosta, ja uppoudun usein tuntikausiksi tutkimaan jotain tiettyä asiaa (*^_^*)
PoistaYritin etsiä kuvaa tuosta kurjesta omista kuvistani, mutta tuloksetta. Olen 100% varma, että näin tuollaisen Uenon eläintarhassa.
Mikä on Japanin kansallisruoka/juoma?
VastaaPoistaJa hieman myöhässä huomasin tämän viestin, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan?
PoistaEn osaa sanoa löytyykö Japanista virallista kansallisruokaa, mutta jos ajatellaan että kansallisruoan idea on heijastaa maan identiteettiä niin sanoisin, että sushi on se mistä Japani on tunnettu. Maa on pullollaan muitakin herkullisia ruokia, mutta tästä Japani on todella tunnettu.
Virallista kansallisjuomaakaan en osaa varmaksi sanoa, mutta tunnetuimpia japanilaisia juomia ovat sake, shochu ja umeshu. Sake on perinteistä riisiviiniä, kun taas shochu on väkevämpää viinaa mikä yleensä tehdään perunoista tai ohrasta. Shochusta tehdään myös valmiita (herkullisia) sekoituksia, jotka kulkevat nimellä chuuhai. Nykyään makuja on vaikka kuinka, joten voit valita esim. kolan, teen tai erilaisten hedelmien makuista sekoitusta. Umeshu puolestaan on SUPERmakeaa japanilaista likööriä, mikä tehdään japaninaprikooseista ja sokerista. Sitä voi juoda sellaisenaan jäiden kanssa tai laimennettuna tonicilla tai soodalla. Itse en ole umeshun ystävä, sillä se on aivan liian makeaa omaan makuuni.
P.s Käyttäjänimi vaihtunut Jouhanna -->1NAR1
Vaikka sake ja umeshu ovatkin erittäin maukkaita juomia, Japanin kansallisjuomaksi nimeäsin itse vihreän teen.
VastaaPoista