torstai 8. elokuuta 2013

スフレチーズケーキ♪ - Japanilainen juustokakku

Miten niin kirjoitan pelkästä ruuasta nykyään?

Törmäsin ihanaan juustokakun ohjeeseen tässä eräänä päivänä, ja himoittuani jo pidemmän aikaa juustokakkua en voinut vastustaa kiusausta. Niinpä syöksyin kauppaan ja aloin valmistaa elämäni rakkautta.


Japanissa kakkua kutsutaan nimellä sufure chiizukeeki, ja se on todella ilmavaa, eikä niin makeaa kuin juustokakut yleensä. Maistatin luomustani muutamilla henkilöillä, ja ilmeistä sekä hiljaisuudesta päätellen kakku vei kielen mennessään!

Mitä tulee itse valmistamiseen, niin se on melko mutkatonta. Kun ottaa tarvitsemansa välineet ja aineet valmiiksi esille valmistaminen käy käden käänteessä, ilman mitään kummempia juttuja. Taikina on simppeli ja ainoa hieman enemmän tarkkuutta vaativa kohta on marengin valmistaminen. Paistaminen puolestaan on oma taiteenlajinsa, jossa kannattaa olla tarkkana. Oma kakkuni valmistui jopa puoli tuntia nopeammin kuin ohjeissa annettiin ymmärtää, joten kannattaa tarkkailla miten se oma kakku käyttäytyy siellä uunissa. Samoin jäähdyttämisessä kannattaa olla kärsivällinen, ettei kakku lässähdä tai saa ikäviä halkemia.

soufflé cheesecake
Seuraavalla ohjeella saat läpimitaltaan 23cm kokoisen juustokakun.

Huomaa, että tuorejuuston, voin, kuohukerman sekä kananmunan keltuaisten tulee olla huoneenlämpöisiä!


Ainekset:
400g tuorejuustoa
60g sokeria
60g suolatonta/vähäsuolaista voita
6 kananmunan keltuaista
2dl kuohukermaa
2tl sitruunamehua
1rkl rommia
80g vehnäjauhoja
6 kananmunan valkuaista
100g sokeria marenkia varten
3rkl aprikoosihilloa tai -marmeladia + 1tl vettä

Tarvitset:
23cm irtopohjavuoka
leivinpaperia
foliota
keitettyä vettä
ison vuoan (esim. piirakkavuoka), johon irtopohjavuoka mahtuu sisälle.

Onnistui näillä aineksilla erittäin hyvin! Jauhot vaihdan seuraavalla kerralla kakkujauhoiksi, mutta onnistui näilläkin.
Ohje:

1. Olethan pitänyt tuorejuustoa, voita, kuohukermaa, sekä keltuaisia huoneenlämmössä?

2. Laita uuni lämpenemään 160C asteeseen. Mikäli et omista vedenkeitintä, laita vettä myös kiehumaan.

3. Sekoita tuorejuusto ja 60g sokeri tasaiseksi isossa kulhossa.

4. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi seokseksi.

5. Riko keltuaisten rakenne omassa astiassa ja lisää seokseen. Lisää sitten kuohukerma. Tässä vaiheessa kannattaa ottaa käyttöön vispilä.

6. Lisää sitruunamehu sekä rommi, ja vispaa kunnes seos on hyvin sekoittunut ja tasainen. (Jätin tällä kertaa rommin pois ja lisäsin hieman sitruunamehun määrää)

7. Siivilöi jauhot kahdesti, ja lisää sen jälkeen kaikki jauhot kerralla seokseen.

8. Ota toinen kuiva kulho käyttöön ja vispilöi sähkövatkaimella kananmunan valkuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kannattaa lisätä sokeri kolmessa eri erässä. Marenkivaahto on hyvää kun vispilöitä nostaessa vaahto jää pystyyn eikä valu alaspäin. Älä kuitenkaan vatkaa liikaa, sillä se aiheuttaa kakun pinnan halkeilemisen.

9. Lisää 1/3 marengista seokseen ja sekoita hyvin.

10. Lisää loput marengista ja kääntele se varovaisesti taikinan joukkoon. Älä siis sekoita, vaan kääntele varovaisesti taikinan joukkoon.

Valmis taikina. (Onpa sotkuisen näköistä?)

11. Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille palat. Rasvaa vuokaa hieman, jotta leivinpaperi ottaa siihen kiinni. Rasvaa sitten leivinpaperia hieman ja ripottele vuoan pohjalle hieman vehnäjauhoja. Taittele folio hyvin vuoan alle niin, ettei kakkuun pääse vettä pohjasta.

Leivinpaperit kiinnitettynä.

12. Kaada taikina vuokaan ja kopauta muutaman kerran napakasti reunoja, jotta mahdolliset ilmakuplat taikinasta poistuisivat.

13. Nosta irtopohjavuoka isompaan vuokaan (esim. piirakkavuoka) ja kaada kiehuvaa vettä alimpaan vuokaan n. 2cm verran. (Vesi tuo kosteutta uuniin, mikä taas kuohkeuttaa kakkua)

14. Sitten vain kakku uuniin keskitasolle ja annetaan paistua. Paista n. 1 tunti, tai kunnes pinta on vaalean kullanruskea. Vähennä sitten lämpöä 150C asteeseen ja anna paistua puolisen tuntia. Tässä vaiheessa sitä tarkkuutta! Kaikkien uunit ovat vähän erilaisia ja joillakin saattaa kypsyä nopeammin kuin toisilla. Älä siis tuijota kelloa vaan uunia! :)

15. Testaa kakun kypsyys tikulla, ja kun siihen ei enää tartu taikinaa, käännä uuni pois päältä. Anna kakun seistä uunissa 15 minuutin ajan uunin luukku hieman raollaan. Liian nopeat lämpötilan vaihtelut eivät ole suotavia, kuten yllä mainitsin. Ota kakku 15 minuutin jälkeen pois uunista ja nosta irtopohjavuoka pois toisesta vuosta jäähtymään. Kannattaa laittaa vuoka jäähtymään niin, että pohja on ilmassa. (Itse laitoin kolme pilttipurkkia pohjan alle)

Siellä se kakku kurkkii... ikivanhasta uunista :D

16. Sekoita 3rkl aprikoosihilloa ja 1tl vettä mikronkestävässä astiassa, ja laita mikroon 30-60 sekunniksi. Levitä sitten seos kakun päälle pullasudilla. Anna sitten kakun jäähtyä kunnolla ja irroita lopuksi vuoasta. Mikäli sinulla on käytössä tavallinen kakkuvuoka irtopohjavuoan sijaan niin odota, että kakku on täysin jäähtynyt ja ota irti vuoasta, jonka jälkeen voit levittää aprikoosihillon.

17. Pidä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Leikkaa kakkua siimalla tai lämpimällä veitsellä. Muista huuhdella veitsi lämpimällä vedellä ja kuivata hyvin ennen jokaisen palasen leikkaamista.



Säilyy jääkaapissa pari vuorokautta, pakastettuna pari kuukautta. Sulatus huoneenlämmössä peitettynä.

Ihania herkutteluhetkiä kaikille! ♥

Ohje on otettu Just One Cook Book- blogista täältä näin.

7 kommenttia:

  1. Tää on lempparipostaus, koska tein viikonloppuna tällä ohjeella kakkua ja oi nam, mitä herkkua! :)

    VastaaPoista
  2. Tää on kyllä niin ihanaa. Melkein voisi itsekin tehdä tätä taas pitkästä aikaa :)

    VastaaPoista
  3. Tosi tosi selvä ohje! Kiitokset siitä! :33 Koitan tänään ku ollaan käyty kaupassa,kerron sitte oman kokemuksen (8

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uu, onnea leipomiseen! ^__^ Odotan innolla miten kävi!

      Poista
    2. Joko kakku valmis? täällä odotellaan.

      Poista