perjantai 16. toukokuuta 2014

Japanilaista ruokaa: 肉じゃが Nikujaga

Noup, ette saa vielä jatkoa kömmähdyksille. Niiden kokoamiseen menee tovi jos toinenkin, mutta sen sijaan saatte suussa sulavan reseptin, mistä nauttia seuraavaan postaukseen asti.

Tänään ajattelin siis esitellä teille nikujagan. Kuten ruoan nimikin jo kertoo, se sisältää pääosin lihaa (肉, niku) ja perunaa (じゃがいも, jagaimo). Tutustuin tähän herkkuruokaan aikoinani Vaasassa, missä eräs japanilainen nuorukainen kokkasi sitä meille. Kyseessä on kuulemma ruoka minkä jokainen tulevan vaimon pitäisi osata. Ettäs tiedätte kaikki tulevat vaimot ;) Tein tätä yhdessä vaiheessa vähintään kerran viikossa, mutta jostain syystä en ole sitä nyt hetkeen tehnyt. Valmistaminen on suhteellisen helppoa ja nopeaa, joten tämän pitäisi luonnistua aloittelijoiltakin. Eli ei muuta kuin itse reseptiin:

Nikujaga

Ainekset:

Iso sipuli
½ porkkana
2 keskikokoista perunaa
n. 200g ohueksi leikattua lihaa
1 "pala" riisivermiselli nuudelia
1 rkl kasvisöljyä
500 ml dashi-lientä

4 rkl miriniä
4 rkl soijakastiketta
2 rkl sakea
1 rkl sokeria

Tässä vaiheessa moni on jo hukkunut luultavasti epätoivoon ja huutaa: "Mitä ihmeen dashi-lientä, mitä on mirin ja mistä sitä saa?!".

Helsingin suunnassa oleville voin antaa yksinkertaisen vinkin: suuntaa kulkusi Tokyokaniin ja olet pelastettu. Sieltä saa konbua ja katsuobushia dashi-lientä varten, sekä pullon miriniä.

Muita voin lohduttaa kertomalla, että dashi-liemen voi korvata pelkällä vedellä. Testasin sitä kerran eikä maku ollut ollenkaan huono. Mirin onkin sitten asia aivan erikseen. Mirin on makeaa ja siirappimaista riisiviiniä, mitä käytetään todella monessa japanilaisessa ruoassa. Sen tehtävä on moninainen ja sen takia sitä on vaikea täysin korvata millään. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan seuraavaa mirinin tilalle tässä ohjeessa: 45ml (3 rkl) sakea ja 15 ml (1 rkl) sokeria.

EDIT. (20.5.2014) Satuin huomaamaan, että isoimmissa päivittäistavarakaupoissa on kuin onkin miriniä! Huraa! Tosin säälittävän pienissä pulloissa ja järkyttävään hintaan.

Sakea saa alkosta pienissä pulloissa mitkä soveltuvat hyvin ruoan laittoon ja viimeisin pullo minkä ostin maksoi alle 10€. Konbua löytyy mm. Punnitse ja Säästä- myymälöistä.

Lihan pitää olla todellakin OHUTTA. Itse olen käyttänyt kastikelihaa, mutta lihan voisi tehdä myös itse. Olen vain niin laiska etten ole jaksanut. Ehkä jossakin vaiheessa postaan siitä oman jutun! :) Siihen asti suosittelen kastikelihaa.

Resepti (4 hengelle):

1. Valmista dashi-liemi

Dashi-liemen valmistus on helppoa: ota pala konbua (n.15 cm), pyyhi siitä mahdolliset pölyt, leikkaa pieniä viiltoja reunoihin ja laita n. 800 ml vettä kiehumaan ja konbu mukaan keittymään. Nappaa konbu pois juuri ennen kuin vesi alkaa kiehumaan ja lisää 4 rkl katsuobushia (kuivattuja kalahiutaleita). Odottele muutama sekunti ja nosta kattila pois liedeltä. Ota puhdas kangasliina ja siivilöi dashi-liemi sen läpi. Vola, dashi-liemesi on valmis!

2. Leikkaa sipuli 10-12 lohkoon. Leikkaa porkkana ensin pituus suunnassa puoliksi ja sitten kolmion muotoisiksi palasiksi.


3. Leikkaa perunat neljään osaan. Pyöristä terävät reunat. Perunat joissa on terävät reunat saattavat kypsyessään törmäillä toisiinsa ja rikkoa ne kesken kypsennyksen. (Tekniikan nimi on mentori). Laita perunat kylmään veteen odottelemaan.


4. Leikkaa kastikelihat puoliksi.

5. Keitä nuudelit nopeasti kiehuvassa vedessä. 1 minuutti riittää hyvin.

6. Kuullota sipulilohkot öljyssä isossa kattilassa tai kasarissa.


7. Lisää liha ja kypsennä kunnes liha ei ole enää punaista.

8. Lisää perunat, porkkanat ja nuudelit joukkoon.


9. Lisää dashi-liemi ja loput ainekset (mirin, soija, sake ja sokeri) ja anna kiehua.

10. Kun neste alkaa kiehua, pinnalle alkaa muodostua vaahtoa mikä pitäisi poistaa, jotta nesteestä tulee kirkasta ja siitä lähtee ylimääräinen rasva. Minulla ei valitettavasti ole sopivaa välinettä tähän, mikä aiheutta sen että minun nikujagani on valitettavasti vähän turhankin rasvaista. Ostoslistallani onkin nyt mesh strainer millä rasvan saa kätevästi pois. Suosittelen hankkimaan tämän hyvissä ajoin! :)

11. Varmista että kaikki kasvikset ovat kunnolla nesteen alla ja aseta otoshibuta niiden päälle. Otoshibutan voit valmistaa nopeasti foliosta: muotoile folio pyöreäksi ja sen kokoiseksi, että se mahtuu kattilan/kasarin sisälle ja tee reikiä sen keskelle. Tavallinen kansi ei käy tähän tarkoitukseen!

Tehkää hieman isompi mitä tämä kuva näyttää, reunat ei saisi jäädä tällä tavoin auki. Tein tämän supernopeasti! :D
12. Anna hautua pienellä lämmöllä 10-15 minuuttia tai niin kauan että kasvikset ovat pehmenneet. Älä sekoita ruokaa välillä, otoshibuta tekee kaiken puolestasi.

13. Kun ruoka on valmis, ota se pois levyltä ja poista otoshibuta. Jos kykenet, anna ruoan muhia vielä 30 minuuttia parhaan maun varmistamiseksi.

Nikujagasi on valmis! Huraa! Toivottavasti pidätte tästä reseptistä, tämä on ehdottomasti yksi lempiruokiani tällä hetkellä. Jos ruokaa jää niin ei huolta, nikujaga on niitä ruokia mitkä maistuvat vielä paremmalta seuraavana päivänä!

Alkuperäinen resepti: Just One Cookbook

♫♪ Johanna ♫♪

2 kommenttia:

  1. Mitä on riisivermiselli nuudeli? Onko se jotenkin erilaista kuin tavallinen nuudeli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riisivermiselli nuudeli on ohutta ja vähän läpikuultavaa nuudelia mikä sopii tähän ruokaan tosi hyvin. Tavallinen vehnänuudeli menee tässä ruuassa ihan mössöksi mikä ei tietenkään ole suotavaa. Olen löytänyt tätä kyseistä nuudelia lähes kaikista isoista päivittäistavarakaupoista :)

      Poista