lauantai 31. toukokuuta 2014

Arjen höpinöitä

Viime aikoina on tullut kirjoiteltua monenmoista juttua, mutta jutut ihan arjestani ovat jääneet vähemmälle. Se saattaa kylläkin johtua siitä, ettei elämässäni tapahdu juurikaan mitään ihmeellistä.

Kevät oli kyllä äärimmäisen kiire koulujen kanssa. Raumalla aloittamani koulu on mennyt ihan hyvin, mutta talvella jouduin ajelemaan joka viikko Vaasaan kandikurssille. Se oli kyllä puuduttavaa, mutta mitä sitä nyt ei tekisi valmistumisen eteen. Jouduin siis painimaan sekä Rauman että Vaasan tehtävien kanssa ja ennen joulua ajattelin menettäväni järkeni. Mutta selvisin siitä ja kevät oli jo paljon rauhallisempi. Se oli tietenkin hyvä, sillä kandin kirjoittaminen käynnistyi myös maaliskuun puolella.

Keräsin materiaalia työtäni varten Japanissa ja sain aloitettua kirjoittamisen maaliskuussa. Aloittaminen oli vaikeaa, mutta tekstiä vain lopulta tuli ja tuli kunnes tajusin kirjoittaneeni kaiken mitä olin suunnitellut. Palautin työni 16. päivä ja nyt odottelen jännityksellä kuinka käy. Tukholman päässä kaikki sujuu tunnetusti vähän turhankin hitaasti, joten en tiedä yhtään kuinka kauan joudun odottamaan. Jos työtä ei hyväksytä vielä, saan syksyyn saakka aikaa korjailla sitä.

Mikäli työni hyväksytään, minun pitää lähteä Tukholmaan seminaariin esittelemään työni. Ja sitten puolentoista tunnin kuulusteluiden jälkeen minulle kerrotaan onko työ hyväksytty lopullisesti ja minkä arvosanan siitä saan. Jos työ hyväksytään, voin vihdoinkin hyvällä omalla tunnolla sanoa itseäni japanologiksi! Joten pitäkää peukut pystyssä, että kaikki menee hyvin!

Kansalaisopiston työni jatkuvat myös syksyllä, mikä on tietenkin mahtavaa! Raumalla alkaa luultavasti myös uudet alkeet, joten kaikkien innostuneiden kannattaa tulla kurssille syksyllä :) Olen tykästynyt opettamiseen todella paljon, ja toivon että saan jatkaa työtäni vielä jatkossakin.

torstai 29. toukokuuta 2014

Kesagake ja sen kaverit

Historiafriikki täällä taas hei! Lukiessani tässä eräänä päivänä Tieteen kuvalehden Historia-lehteä, huomasin mielenkiintoisen pienen kysymyksen mikä sopii hyvin tänne blogiin edellisen Hokkaido-postauksen jälkeen.

Lukija kysyi lehdeltä: Kuka tai mikä oli Kesagake? Lehti vastasi:

"Kesagake oli ruskeakarhu, joka vuonna 1915 raateli Japanissa useita ihmisiä herättyään kesken talviuniensa. Jostain syystä Kesagake alkoi hyökkäillä ihmisten kimppuun Tomamaen seudulla Pohjois-Japanissa. Se tappoi viidessä päivässä seitsemän ihmistä ja haavoitti kolmea, ennen kuin se lopulta tapettiin kiivaan jahdin seurauksena."

O__O

Siinäpä on ollut kiukkuinen karhu!

Ilmeisesti tuohon aikaan Hokkaidolla hakattiin paljon metsää mikä siirsi karhut lähemmäksi ihmisasutuksia. Kesagaken uskotaan heränneen nälkään mikä teki siitä entistäkin hurjemman ja hyökkäsi ihmisten kimppuun vain koska he sattuivat olemaan lähellä ruokaa.

Nykyään alueella on pyhäkkö, joka on pyhitetty tapaukselle ja tapauksesta on tehty myös novelleja, manga ja elokuvakin. Manga on nimeltään The Wild Legend (野生伝説 Yasei Densetsu).

Harvemmin tulee ajatelleeksi, että Japanissa on karhuja. Mutta niitä on, ja peräti kahta eri lajia: Aasian mustakarhuja (kauluskarhu) ja ruskeakarhuja. 

Ruskeakarhut hallitsevat Hokkaidoa, kun taas Aasian mustakarhuja on tavattu Kyuushulla, Shikokulla ja Honshulla. Kyuushulta karhut ovat ilmeisesti kadonneet jo 50-luvulla, eikä Shikokullakaan ole enää montaa jäljellä. 

Honshulla (Japanin pääsaari) uskottiin vuonna 2008 elävän 8000-12 000, jopa 15 000 aasian mustakarhua, mikä on todella hurja määrä kun vertaa Suomen 900-1300 ruskeakarhu yksilöön! Hokkaidolla on puolestaan noin 1000-2000 ruskeakarhua.  Kohtaamisia onkin säännöllisesti ja karhut aiheuttavat vuosittain suurta tuhoa omaisuuksille. Ihmisuhreiltakaan ei vältytä, joten monet haluavat karhujen kantaa pienennettävän reilusti. Vuosittain karhuja kaadetaankin hurjia määriä ja metsästäjiä onkin ajoittain kehotettu välttämään liiallista metsästystä.

Ilmeisesti Japanissa ei ole tartuttu aiheeseen vielä vakavasti, mutta mikäli karhuja aletaan tappaa enemmän niin niiden häviäminen kokonaan Japanista on vain ajan kysymys. Joissakin lähteissä toivotaankin, että kaatojen lisäämisen sijaan yritettäisiin ennaltaehkäistä karhun tuhoja. Mene ja tiedä mikä on sitten se järkevin vaihtoehto, mutta voin vain kuvitella millainen tilanne on muutenkin ylikansoitetulla saarella jopa 15 000 karhun keskellä.


Aasian mustakarhu © Guerin Nicolas
Sanokaa mitä sanotte, mutta tää yksilö on ainakin ylisöpö. Noi korvat <3

♫ Johanna ♫

tiistai 27. toukokuuta 2014

Prefektuurit: Hokkaido

Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, päätin aloittaa kirjoittamaan tälläista sarjaa, missä käyn läpi Japanin prefektuureja. Tarkoituksena on käydä läpi prefektuurit alkaen pohjoisimmista päättyen eteläisimpiin ja tutustua tarkemmin näihin alueisiin ja niiden erikoisuuksiin. Kyseessä on aika kunnianhimoinen haaste, sillä prefektuureja Japanissa on peräti 47. Ajattelin pyrkiä kirjoittamaan kuukaudessa vähintään kahdesta eri prefektuurista, mutta saa nähdä kuinka käy :)

Kaikki prefektuurit

lauantai 24. toukokuuta 2014

Sadetta ja demoneita fantasiamaailmassa

Internet on täynnä blogeja, joissa käydään läpi kauden uusimmat animet jne. Itse en ole hetkeen kirjoitellut aiheesta mitään, sillä vaikka olenkin katsonut monia sarjoja niin en ole silti mikään asiantuntija. Mitä minä niistä sitten turhia alkaisin turisemaan? Katselen animea omaksi ilokseni aina silloin tällöin, enkä ole "suuntautunut" pelkästään animen ja mangan katseluun vaan nautin Japanista laajemmalla spektrillä kuten lukijat varmasti ovatkin huomanneet.

Tänään ajattelin kuitenkin lyhyesti kertoa kahdesta sarjasta mitä olen viime aikoina seurannut ja mitä mieltä olen niistä. Toinen on uudempi sarja ja toinen jo vähän vanhempi, mutta toivottavasti se ei haittaa! ^_^

それでも世界は美しい (Soredemo sekai wa utsukushii) The World Is Still Beautiful

Oh my!
Niin hassulta kuin se kuulostaakin niin törmäsin tähän Facebookissa. Kyllähän te tiedätte kuinka uutissyötteeseen tulee näitä sponsoroituja ehdotuksia sun muita? No siinä sitten oli kerran kuva tästä kyseisestä animesta, mikä kiinnitti huomioni. Kyseessä on siis uusi anime, mitä on tähän mennessä tullut vasta 6 jaksoa. Se pohjautuu samannimiseen mangaan, mikä on ilmestynyt vuodesta 2012 lähtien.

keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Huonoja tapoja ja taikauskoa Japanissa

No niin. Päätin tehdä hieman listausta asioista mitä pidetään huonona tapana Japanissa. Ehkä tästä on hyötyä niille jotka ovat suuntaamassa Japaniin tai niille jotka haluavat vain paremmin tuntea japanilaista kulttuuriä. Oli miten oli, olen yrittänyt kerätä erilaisiin tilanteisiin liittyviä huonoja tapoja ja osa näistä saattaa olla jo tuttuja, osa vähän vähemmän tuttuja.

1. Niistäminen julkisilla paikoilla

Kuten mainitsin Kommelluksia Japanissa postauksen kommenttiosiossa, tätä pidetään yleisesti huonona tapana Japanissa. Kannattaa siis välttää sitä ja siirtyä vaikka WC-tiloihin niistämään. Mikäli tämä ei ole mahdollista niin niistäminen olisi hyvä hoitaa mahdollisimman huomaamattomasti ja siististi kääntyen poispäin muista ihmisistä.

2. Puikot pystyssä riisissä

Jos jotakin pahaa tapaa haluatte välttää Japanissa tai japanilaisten seurassa (pätee myös useaan muuhun aasilaiseen kulttuuriin), niin älkää missään nimessä iskekö syömäpuikkoja pystyyn riisiin. Tätä pidetään todella huonona tapana ja pahaa onnea tuovana enteenä. Puikkojen asettaminen riisiin pystyyn kuuluu buddhalaisuudessa hautajaisseremoniaan, joten kyseessä on kuolemaan viittaava tapa. Japanissahan vältellään kuolemaan viittaavia asioita, mistä kielii myös numeron 4 eli shi välttely joissakin tilanteissa. Numeron neljä lukutapa shi voi tarkoittaa myös kuolemaa.

3. Kengät jalassa sisällä

Japanilaiset ottavat aina kengät pois eteisessä siihen tarkoitukseen varatulla alueella. Kengille on usein oma säilytyskaappi tai sitten ne voi jättää kauniisti esille kääntäen ne niin, että ne osoittavat ulko-ovelle. Näin ne on helppo laittaa jalkaan lähtiessä. Sisätiloissa käytetään yleensä tohveleita, mutta muistakaa, ettei tohveleita tule käyttää tatami-matolla. Eli ei ulkokengillä sisälle, eikä tohveleilla tatamille!

Sisätohveleilla ei myöskään saisi mennä vessaan, vaan pitäisi käyttää erillisiä vessatohveleita tätä varten. Sama pätee myös toisinpäin; vessatohvelit pitää muistaa vaihtaa tavallisiin tohveleihin vessasta poistuttaessa.

4. Pesemättä kylpyyn meneminen

On tärkeää olla puhdas ennen kuin hyppäät lillumaan kuumaan veteen. Japanissa perheenjäsenet kylpevät yleensä samassa vedessä ja mikäli menisit veteen pesemättä ensin itseäsi, perhe joutuisi tyhjentämään ammeen, putsaamaan sen ja täyttämään uudelleen. Sama sääntö pätee julkisissa kylpylöissä. Luin myös jostain, että joku oli tyhjentänyt ammeen majatalossa käyntinsä jälkeen ja saanut kovat sättimiset sen jälkeen, sillä kylvyssä oli tarkoitus käydä muitakin. Eli muistakaa peseytyä kunnolla ennen kylpyä, älkääkä tyhjentäkö ammetta ilman lupaa! :D

5. Lahjojen avaaminen heti tai antajan edessä

Mikäli saat lahjan japanilaiselta ystävältäsi, on kohteliasta olla avaamatta sitä heti. Mikäli et kuitenkaan malta odottaa on kohteliasta kysyä ensin lupaa ja vasta sitten avata lahja.

6. Kipeänä pyhäköllä

Tämä ei nyt varsinaisesti ole huono tapa, mutta yleensä Japanissa pyritään välttämään vierailua shintopyhäköllä kipeänä tai jos on saanut haavan jostakin, sillä niitä pidetään epäpuhtaina asioina.

7. Kännissä ravintolassa

Vaikka alkoholi onkin valikoimissa niin hienoimmissa ravintoloissa kannattaa juoda maltillisesti, sillä itsensä juomista änkyrä känniin ravintolassa pidetään huonona tapana. Izakayoissa tämä sääntö ei kuulemma ole niin tarkka kunhan et häiriköi muita asiakkaita.

8. Sushin leikkaaminen ja wasabin liiallinen käyttö

Sushi on tarkoitus syödä yhtenä suupalana, eikä sitä saa leikata. Leikkaaminen tuhoaa sushin kauniin ulkomuodon ja loukkaa näin sushin tekijää. Wasabia saa lisätä soijakastikkeeseen, mutta on kohteliasta lisätä sitä vain vähän, jottei loukkaa sushin tekijää. Sushissahan nimittäin on yleensä valmiiksi vähän wasabia ja wasabin yletön käyttö voi vihjata, ettei sushi maistu oikein miltään.

9. Naisten hajareisin istuminen

Tämäkään nyt ei varsinaisesti ole huono tapa, mutta yleisesti naisten ei oleteta istuvan hajareisin vaan jalat sieveästi sivulla, mikäli on lupa istua vähän rennommin. Miehet puolestaan saavat istua rennosti hajareisin.

10. Ruoan syöminen julkisissa kulkuneuvoissa

Tätä pidetään huonona tapana. Karkin syöminen ja kesällä juominen on ihan okei, mutta varsinaisen ruoan sun muun syömistä on kohteliasta välttää. Pitkillä matkoilla on tietysti melkeinpä pakko syödä jotain, mutta silloinkin kannattaa valita jotain mikä ei haise kauheasti ja on muutenkin pientä ja huomaamatonta.

11. Metelöinti

Tämä on yleensä se mistä japanilaiset valittavat kun kyse on ulkomaalaisista. Ei siis mitään kamalaa kikatusta ja käkätystä julkisilla paikoilla.

Lisäksi Japanissa on kaikenlaisia taikauskoon liittyviä uskomuksia ja tapoja. Peukalo tulisi piilottaa ruumisauton nähdessä, kynsiä ei saisi leikata yöllä sillä muuten ei tule olemaan paikalla kun vanhemmat kuolevat. Pimeällä ei saisi viheltää sillä se kutsuu paikalle käärmeen, eikä nukkua pää pohjoiseen sillä vainajat asetellaan niin.

Huh! Tälläisiä tuli mieleen kun yritin oikein kovasti miettiä. Onko jollain muulla lisättävää tai korjattavaa? Kommentoikaa rohkeasti :)

♫♪ Johanna ♪♫

maanantai 19. toukokuuta 2014

Kommelluksia Japanissa osa 2

Tilanne 8 Vessassa

Vessat ovat ihanteellinen paikka kommelluksille Japanissa. Välillä saa hätkähtää pytyn lämmitettyjä "lauteita" tai ääniä mitä pytty alkaa pitämään heti kun pehvansa laskee alas. Välillä saa pohtia vetääkö vessa itsestään vai löytyisikö jostain joku vipu, nappi tai sensori millä asia hoituisi. Itseasiassa, ensimmäisellä kerralla Japanissa olin varautunut japanilaistyylisiin vessoihin, mutta en ollut sivistänyt itseäni siitä miten päin niissä pitäisi toimia! Yleensä julkisissa vessoissa on vähintään yksi länsimaalainen vessa, mikä sattui minun tapauksessani olemaan varattuna, eikä minulla ollut aikaa eikä kärsivällisyyttä jäädä odottamaan sen vapautumista. Niinpä suuntasin tälläiseen japanilaistyyliseen vessaan. Siinä sitten pyörin hetken aikaa pohtien miten päin toimia ja päädyin kuin päädyinkin oikeaan vaihtoehtoon eli naama kohti sitä päätä mistä allas hieman kohoaa maasta ja missä yleensä on näkyvillä putkia sun muuta. Tyhmä juttu, mutta eipä ollut tullut mieleen aikaisemmin :D

Eli tässä tapauksessa naama osottaisi vessapapereiden suuntaan ;) (Japan Today)

perjantai 16. toukokuuta 2014

Japanilaista ruokaa: 肉じゃが Nikujaga

Noup, ette saa vielä jatkoa kömmähdyksille. Niiden kokoamiseen menee tovi jos toinenkin, mutta sen sijaan saatte suussa sulavan reseptin, mistä nauttia seuraavaan postaukseen asti.

Tänään ajattelin siis esitellä teille nikujagan. Kuten ruoan nimikin jo kertoo, se sisältää pääosin lihaa (肉, niku) ja perunaa (じゃがいも, jagaimo). Tutustuin tähän herkkuruokaan aikoinani Vaasassa, missä eräs japanilainen nuorukainen kokkasi sitä meille. Kyseessä on kuulemma ruoka minkä jokainen tulevan vaimon pitäisi osata. Ettäs tiedätte kaikki tulevat vaimot ;) Tein tätä yhdessä vaiheessa vähintään kerran viikossa, mutta jostain syystä en ole sitä nyt hetkeen tehnyt. Valmistaminen on suhteellisen helppoa ja nopeaa, joten tämän pitäisi luonnistua aloittelijoiltakin. Eli ei muuta kuin itse reseptiin:

Nikujaga

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Kommelluksia Japanissa

Ajoittain minulta on kyselty olenko Japanissa ollessani joutunut tilanteisiin missä en ole tiennyt miten toimia tai muuten vain hankalaan tilanteeseen. Olisi mahtavaa sanoa, että olen selvinnyt kaikesta täydellisesti, mutta todellisuus on toista. Niinpä päätin koota ylös tilanteista, missä minulla on ollut hankaluuksia. Jotkut näistä saattavat olla typeriä, ja huvittaviakin, mutta minkäs teet. Kukaan ei ole täydellinen ;)

Tilanne 1 Ravintolassa

Ensimmäisen kerran Japaniin mennessäni minulle oli jotenkin hirveä kynnys mennä syömään mihinkään. Ehkä kyseessä oli jonkinlainen jännitys tai jotain, vaikea sanoa. Joka tapauksessa olin hieman sormi suussa kun astuimme ravintolaan ja oven suussa oli laite missä oli monenlaista nappulaa. Kyseessä oli tietysti kuuluisa tilausautomaatti. Siinä tilanteessa olisi tietysti voinut ottaa rauhallisesti ja tsekata mitä kaikkea laitteessa luki yms. mutta me vain istuimme pöytään pöllämystyneinä. Onneksi työntekijät olivat mukavia ja ymmärsivät ettemme ihan tienneet miten homma toimii :D Myöhemmillä kerroilla otimmekin sitten tehtäväksi selvittää automaatin mysteeri ja ei se sen kummallisempi ollut kuin mitkään muutkaan laitteet. Tsekkaat vain mitä haluat syödä, laitat tarvittavan määrän rahaa koneeseen, valitset haluamasi ruuan ja syötkö paikan päällä vai otatko mukaan. Laite tulostaa sitten lappuja sitä mukaa mitä tilailet ja ne annetaan työntekijälle. Ensimmäisenä iltana sitä oli vaan niin väsynyt ja täynnä kaikkea uutta, ettei aivot yksinkertaisesti jaksaneet enää käsitellä mitään automaatteja sun muita.

Picture from Japan-Guide.com

Tilanne 2 Eläinkaupassa

Tottahan minä tiesin, että kuvaaminen on kiellettyä, mutta kun ne söpöt eläimet oli niin... Söpöjä! Ja sitten tulikin jo vihainen myyjä huutamaan ettei saa kuvata ja lähestulkoon heitti meidät pihalle liikkeestä. No liioittelen ehkä vähän, mutta noloa se oli kuitenkin!