tiistai 24. toukokuuta 2011

Kagi

Luin tässä sitten ensimmäisen kirjan japanilaiselta kirjailijalta. Tanizaki Jun'ichiron teoksen Kagi (avain). Olen vieläkin hämmentynyt. Olen lukenut monenlaisia kirjoja mutta tämä oli ensimmäinen laatuaan. Kirja on kirjoitettu päiväkirjamuodossa, välillä aviomiehen päiväkirjasta, välillä vaimon. Käsitellen heidän "seksuaalista yhdyselämäänsä".
Kirja kertoo miehestä joka ei ole kauhean tyytyväinen siihen mitä kotona tapahtuu vällyjen välissä; vaimossa ei ulkonäöllisesti ole mitään vikaan, päinvastoin, nainen on erittäinkin puoleensa vetävä. Murheena onkin naisen vanhoillinen kasvatus jonka ansiosta vaimosta on kasvanutkin oikein siveä nainen, liiaksikin, aviomiehen mielestä. Tästä kehkeytyykin aikamoinen soppa kun mies jota paritettiin avioparin tyttärelle osoittaa kiinnostusta vaimoa kohtaan ja aviomies huomaa mustasukkaisuuden toimivan kuin viagra konsanaan! 4 kuukauden verran kirja seuraa avioparin päiväkirjoja ja kuinka heidän seksuaalinen elämänsä muuttuu ja päättyy huimaavaan loppuhuipennukseen.
Jestas sentään. Myönnän että aluksi olin hyvinkin epäileväinen kirjan suhteen mutta loppujen lopuksi pidin siitä. En rupea tässä sen enempää kirjaa analysoimaan mutta jos ikää vaan on tarpeeksi niin kun aikaa ja uskallusta löytyy niin kannattaa lukea. Itse luin tämän kirjan parissa tunnissa pienistä häiriötekijöistä huolimatta. Sen verran huomauttaisin että teos on käännetty englannista suomeksi, mikä on erittäin harmillista. Ehkä olisi kannattavampaa lukea englanniksi jos kielitaito riittää? Suomennoksessa oli muutamia kohtia mitkä kummastuttivat minua, niin kieliopillisesti kuin sisällöllisestikin.


Huomauttaisin että suomalaisen kirjan kansi on huomattavasti "siveellisempi" kuin esimerkiksi englanninkielisen painoksen. Sen takia siis laitoin sen tänne, ettei tule huomauttamista.
Tanizaki Jun'ichirolla on paljon muitakin teoksia ja monissa niistä löytyy viitteitä eroottisista pakkomielteistä, joten kannattaa välttää tätä kirjailijaa ellei halua moisia teoksia lukea.

1 kommentti: