sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Prefektuurit: Akita 秋田

Hei vaan kaikille! 

Sitä saa olla taas olla omalla tavallaan onnellinen, että asuu Suomessa. Vaikka täälläkin on omat huonot puolensa niin vältymme ainakin suurimmilta luonnonkatastrofeilta toisin kuin sieluntoverimme Japanissa. Siellä on nyt tulivuori purkautunut ja viimeisten uutisten mukaan kuolleita löydetty kolmisen kymmentä. Toivotaan ettei luku tuosta suuremmaksi nouse.

Huonoista uutisista huolimatta päätin postata uuden prefektuuri postauksen suunnitelmieni mukaan tänään. Katsellessani kuvia Akitasta minulle tuli sellainen 行きたい~(ikitai, haluan mennä) fiilis. Yyh, ehkä sitten joskus ♥ 

Ja btw, kaverini J on nyt Japanissa intensiivikurssilla ja hän soitti minulle eilen Skypen välityksellä. Kiitos vaan kovasti kauheesta Japanin matkakuumeesta... Damn it.

Akita


Akita prefektuurin lippu. Otettu käyttöön 1959 ja kuva esittää tyyliteltyä katakana a-merkkiä. (ア)


Akita sijaitsee Tohoku alueen luoteisosassa ja sen naapuri prefektuureja ovat Aomori, Iwate, Miyagi ja Yamagata. Pinta-alaltaan Akita on 11,636.28 km² ja yltää sillä kuudenneksi suurimmaksi prefektuuriksi. Asukkaita on arviolta päälle miljoona ja näistä n. 30% asuu prefektuurin pääkaupungissa Akitassa. Hurjat 70% pinta-alasta on metsää ja talvet ovat Suomen tavoin pitkiä ja lunta tupruttaa yleensä oikein olan takaa.

Virallinen kukka: Giant butterbur / Japaninruttojuuri

Virallinen puu: Akita Cedar / Akitan sugipuu (sugipuu = japaninsetri)

Virallinen lintu: Copper Pheasant / Kuparifasaani


©Akemi Kagaya (rosyamei)


Historia


Siitä mistä prefektuuri saa nimensä ei olla täysin varmoja. Kaksi suosituinta teoriaa väittävät, että sana olisi peruja japaninkielen sanoista Akuta (悪田; huono riisipelto) tai Agita (顎田; leuka riisipelto). Perusteluina on esitetty se, että Akitan aluetta on pidetty huonona riisiviljelyyn ja alueen muoto muistutaa etäisesti leukaa. Mene ja tiedä mikä on totuus, mutta nykyään Akita kirjoitetaan merkeillä 秋田, mikä tarkoittaa syksyistä riisipeltoa.

Akita sijaitsee entisen Dewan provinssin alueella, missä sen suurempia historiallisia tapahtumia ei ole tapahtunut. Alue oli pitkälti eristynyt aina 600-luvulle asti, eikä ihme ottaen huomioon alueen maantieteen. Sengoku-kauden kaksi klaania edustivat Dewan provinssia ja taistelivat Tokugawan puolella Sekigaharan taistelussa.

Maantiede ja ilmasto


Kuten aikaisemmin mainitsin, Akita on tunnettu metsistään ja luonnostaan. Akitan prefektuurista löytyy myös Tohokun toiseksi suurin vuori Chokai ja prefektuuria itseään halkoo keskeltä Oun vuoristo. Alueelta löytyy myös Japanin syvin järvi Tazawa sekä toinen järvi nimeltään Towada. Akitan prefektuuri käsittää myös Ogan niemimaan mikä ulottuu Japanin mereen. Alue on erityisen suosittu syksyllä, ja monet saapuvatkin ihailemaan syksyn väriloistoa pitkienkin matkojen päästä. Eipä se kai ihmekään ole, sillä alueelta löytyy myös ihan UNESCO:n maailmaperintö kohde.

Ilmastoltaan Akita on mielenkiintoinen. Talvella sataa yleensä paljon lunta ja lumimyrkyt ovat erittäin yleisiä. Tämä johtuu Japaninmeren virtauksista, mitkä tuovat kylmiä ja kuumia virtauksia Akitan alueelle. Yli 99% Akitasta luokitellaan "lumen maaksi", mikä yleensä tarkoittaa Japanimeren puoleista osaa pääsaari Honshusta. Talvet ovat Japanissa myös pimeimpiä nimenomaan Akitan prefektuurissa ja yli 80% vuodesta on pilvisiä. (Vampyyrit tervetuloa) Kesät puolestaan ovat erittäin kuumia ja kosteita, ja sadekausi kestää tavanomaista kauemmin. Oun vuoristo keskellä prefektuuria estää välillä kuuman ja kostean ilman karkaamisen ja aiheuttaa kuumia päiviä ja trooppisen kuumia öitä. Tämän niemenomaisen ilmaston takia Akitassa on näkyvissä erittäin selkeät neljä vuodenaikaa.

Talous


Akita on tunnettu maataloudesta ja kalastuksesta. Riisinviljelystä pitää ehdottomasti mainita, että Akitan Komachi riisiä pidetään yleisesti Japanin toiseksi parhaimpana riisinä heti Niigatan Koshihikarin jälkeen. Riisiä siis viljellään ahkerasti, joten ei taida olla ihme, että Akitassa tuotetaan myös paljon sakea. Riisin ja saken lisäksi Akitasta myydään ympäri Japania paljon japaninsetriä ja siitä valmistetaankin paljon huonekaluja ym. puisia esineitä. Akitassa on myös paljon onseneita ja turisteja virtaa tasaiseen tahtiin ihailemaan selkeitä neljää vuoden aikaa. Turismilla on siis myös iso osa Akitan taloutta.


© MUSAPOO (Air Eye)

Nähtävää

 

  • Festivaaleja ympäri vuoden
  • Onsenit (kuulemma parantavilla voimilla)
  • Kakunodate; vanha samurai kylä
  • Shirakami-Sanchi (suuri koskematon pyökkimetsä) UNESCOn maailmanperintö kohde 

 

Meibutsu

Akita on tunnettu muutamista asioista, kuten Akita-koirista! Akita rodun uskotaan syntyneen Akita prefektuurin alueella. Sana kaunis yhdistetään usein Akitaan ja siihen on monia syitä. Ensinnäkin luonto on kaunista, mutta Akitan erikoisuus ovat kauniit naiset, joita kutsutaan nimellä "Akitan kaunokaiset". Näillä naisilla on erittäin vaalea iho, pyöreähköt kasvot, suorat kulmakarvat, pienet ja täyteläiset huulet sekä lempeä luonne. Vanhin ja kuuluisin "Akitan kaunokainen" oli (tarinoiden mukaan) Ono no Komachi, joka eli Heian-kaudella (794-1185). Ono no Komachi onkin Japanissa nykyään eräänlainen synonyymi naiselliselle kauneudelle.

Akita bijin (tokyobling.wordpress.com)

Akitalla ei ole mitään selkeää meibutsu-tuotetta, vaikka esimerkiksi Ama-embo meloni on melko tunnettu.

Tunnettuja henkilöitä, jotka ovat kotoisin Akitasta:

Nozomi Sasaki, näyttelijä, laulaja ja malli.

Akemi Satou, ääninäyttelijä.

Sayaka Aoki, ääninäyttelijä.

Hachiko,  koira ja uskollinen ystävä. (Syntyi Akitan prefektuurissa, josta Ueno Hidesaburou vei koiran mukanaan Tokioon, Shibuyaan)

Akitan prefektuurin virallisen laulun voit kuunnella täältä. Laulu on 1930-luvulta (ja sen kyllä huomaa.)

Yritin jälleen etsiä tietoa myös mangoista ja animeista, joiden tapahtumat sijoittuisivat tämänkertaiseen prefektuuriin, mutta toistaiseksi en löytänyt mitään. Ongelma on se, että aiheesta hakua tehdessä pompsahtaa esiin vain animea ja mangaa, joissa on esillä Akita-koirarotu... Eli mikäli joku tietää sarjan missä tapahtumat ovat jollakin tavalla sidoksissa Akitaan, let me know ;)

Näitä prefektuuri postauksia kirjoittaessa jää aina sellainen tunne, että mahdoinkohan nyt muistaa mainita kaiken olennaisen ja epäolennaisen. Te lukijat olette kuitenkin ahkerasti auttaneet minua koostamaan näitä ja kiitänkin kaikkia hyvistä ideoista ja ajatuksista ♥ 

ヨハンナ

6 kommenttia:

  1. Kiitoksia taas tästä tietopaketista. Näitä on aina mielenkiintoista lukea ^^
    Vau, lähdin googlaamaan tuota Shirakami-Sanchia. Onpas upean näköistä. Ei ole turhaan maailmanperintökohde!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kyllä kalpenee Vanha Rauma tohon verrattuna ;) Kiva, että tykkäsit postauksesta ♥

      Poista
  2. Ainakin Yoshihiro Takahashi (Hopeanuolen mangaka) on kotoisin Akitasta ja olen ymmärtänyt, että Hopeanuolen tarinakin sinne sijoittuu vaikka ne siinä matkaakin ympäri Japania :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo, no niin! Häpeäkseni pitää myöntää etten ole ikinä kyseistä sarjaa seurannut, mutta olen välillä jotain otoksia nähnyt ja niistä kieltämättä saa sellaisen vaikutelman, että Akitassakin on varmasti seikkailtu :) Kiitos tiedosta!

      Poista
  3. Väittäisin että Kiritanpo on selkeästi Akitan prefektuurin "meibutsu". Se on jokseenkin tunnettu muuallakin Japanissa. Muita varteenotettavia vaihtoehtoja on mainitsemasi nihonshu, jonka maku on usein hieman makeampi kuin "standardi" sakella. Muutenkin Akitan ruokakulttuurissa käytetään enemmän sokeria kuin Japanissa keskimäärin.

    Mangasta sanoisin tunnetuimman olevan Tsurikichi Sanpei. Pirteä omantien kulkija. http://en.wikipedia.org/wiki/Tsurikichi_Sanpei

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainiin! ...ja Inaniwa Udon! Se on herkullista!

      Poista