tiistai 10. kesäkuuta 2014

Uusia keittiövälineitä japanilaisen ruoan valmistukseen

Täällä sitä hillutaan vieläkin vailla työtä. Mietin mitä ruokaa laittaisin tänään uusilla hienoilla vempeleilläni, jotka hain Lidlistä. Lidlissä oli nimittäin viime viikolla (mahdollisesti vieläkin?) myynnissä mm. riisinkeitin ja teppanyaki-grilli + paljon muuta kiinnostavaa. Mukaani lähti riisinkeitin, grilli, sushiriisiä ja sushilautasia, soba-nuudeleita sekä wafu ja yuzu-kastiketta.

Grilli ei oo valitettavasti kuvassa.

Itseasiassa käyn todella harvoin Lidlissä, enkä oikein tiedä minkälaatuista loppujen lopuksi tavarat ovat, mutta tulipahan ostettua – ja testattuakin.

Pitänee muuten kiittää tässä välissä V:tä siitä, että uskalsi ojentaa Lidlin mainoslehtisen käteeni. Ihmettelin kun hän yhtenä päivänä tokaisi, että uskaltaakohan hän ees näyttää mulle yhtä juttua :D

Riisinkeittimen testasin heti seuraavana päivänä ostamisesta ja laite toimi kyllä moitteettomasti! Sitä on tosi helppo käyttää ja se on vain yksinkertaiseti 便利 benri – eli kätevä. Samalla kun riisi valmistuu keittimessä, ehtii itse tehdä kaikennäköistä muuta. Eikä tarvi vilkuilla koko ajan kelloa, koska laite osaa itse lopettaa keittämisen kun riisi on kypsää. Laitteessa on myös lämpimänäpito-ohjelma, mitä voi käyttää kaksi tuntia. Mukana tuli myös höyrytys alusta, joten laitteessa voi höyryttää myös esim. kasviksia. Testasin tätä toimintoa tänään ja se toimi myös moitteettomasti :)


Testasin samalla myös lidlin sushiriisiä, mutta maun puolesta pitää kyllä sanoa ettei ollut hääppöistä. Koostumus oli kuitenkin mahtava, kiitos keittimen, joten söin ilolla juhlavan aamiaiseni, mihin kuului riisiä, misokeittoa, tamagoyakia, lohta ja vähän kasviksia. Om nom!

Tamagoyakin valmistusta...

Ja lopputulos ylävasemmalla. Toi lohi on vähän pikkuruinen :D
Mitä tulee keitettävän riisin määrään, niin laitteen ohjeiden mukaan minimimäärä on kaksi kupillista riisiä (laitteen mukana tulee oma kuppi ja viittaan siis siihen) ja vettä merkintään "2Cup" asti. Tämä riisimäärä on kahdellekin ihmiselle valtava määrä, mistä me ainakin syömme kaksi kertaa. Laitteen ohjeiden mukaan pienempi määrä voi johtaa huonoon keittotulokseen, enkä ole sen vuoksi vielä yrittänyt tehdä pienempää annosta.

Joten ensimmäisellä testauskerralla riisiä jäi mojovasti yli, ihan sen takia myös ettei sitä syönyt aamupalalla muuta kuin minä. Niinpä testasimme illemmalla myös teppanyaki-grillin ja teimme yakimeshiä (paistettua riisiä) jäljelle jääneestä riisistä. Ja voi pojat, oli kyllä nannaa!

Valitettavasti en ehättänyt ruuan teon ohessa ottaa laisinkaan kuvia, mutta voin kertoa, että oli kyllä unelmaostos tuo grilli. Me pistimme sen rohkeasti keskelle pöytää ja teimme yhdessä ruokaa siinä. Tehoja laitteessa piisaa ja grilli on hetkessä kuuma. Siinä on tarttumaton pinnoite ja putsaaminen kävi käden käänteessä kostealla rätillä. Yakimeshiin laitoimme mitä jääkaapista löytyi: kasviksia, makkaraa ja kananmunaa + mausteita. Kannattaa kokeilla ihan paistinpannullakin ellei teppanyaki-grilli jaksa innostaa. Joka tapauksessa olen tyytyväinen ostokseen, vaikka en tiedäkään vielä tuleeko laitetta käytettyä usein. Tänään harkitsen kyllä tekeväni siinä yakisobaa. ;)

Hintaa riisinkeittimellä oli vajaa 18 euroa ja teppanyaki-grillillä vajaa 28 euroa. Lisäksi myynnissä oli wokki-pannuja, japanilaisia veitsiä, astioita ja kaikkea kivaa ruoka-aineista jäätelöön.

Yuzu-kastiketta emme ole vielä maistanut, mutta wafu-kastiketta kylläkin ja oi oi. Kyllä. Tykkäsimme molemmat. V sanoi sen maistuvan ihan japanilaiselle ja mietimme mikä se maku mahtoi olla. Luultavasti kyse on seesamsiemenistä, sillä se on wafu-kastikkeen yksi tärkeä ainesosa ja seesaminsiemeniä sekä seesamöljyä käytetään monessa japanilaisessa ruuassa.

P.s Näiden kotiin rahtaaminen olikin sitten ihan eri tarina... ;)

Johanna

6 kommenttia:

  1. Eikä! Lidlistä? Kyllä himottais tollanen... eikä olis edes mikään budjettia kaatava hankinta tuolla hinnalla. Pakko huomenna ilmeisesti kipittää käymään siellä ja kurkkaamassa, josko olis täälläkin riisinkeittimiä myynnissä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa käydä tsekkaamassa! On toiminut tosi hyvin ainakin mulla. :)

      Poista
  2. Mitä sellaisia helppoja japanilaisia ruokia on mitä olisi suht nopea arkipäivänä valmistaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Minun ehdoton lempparini tällä hetkellä on nikujaga, mistä olen kirjoittanut myös postauksen tänne blogiin. Se valmistuu tosi nopeasti. Toinen tosi kiva on omuraisu, josta on myös postaus olemassa.

      Erilaiset paistetut riisit ovat myös vaihtoehto, ja yakisobakin on tosi helppo ja nopea valmistaa. Sobaa on välillä hankala löytää, joten olen käyttänyt ihan tavallista paksumpaa vehnänuudelia sen valmistukseen. Eli paistetaan ohuita suikaleita lihaa, kaalia, porkkanaa ja sipulia (tai mitä vaan kaapista löytyy), lisätään keitetty nuudeli sekä yakisoba-kastiketta. (2rkl annokseen yakisoba-kastiketta: 1rkl Worchester-kastiketta, 1tl oisteri-kastiketta ja ketsuppia, ½tl sokeria ja soijakastiketta) Yakisobaan on hyvä varata kastiketta vähintään 8rkl. Om nom! Kaikki ainekset löydät ainakin isoimmista kaupoista.

      Oyakodon on myös ihana ja nopea valmistaa (riisinkeittimellä riisikin tulee kätevästi). Löydät siihen älyttömän hyvän reseptin täältä (englanniksi): http://www.justonecookbook.com/recipes/oyakodon/

      Nämä tulevat nyt ensimmäisenä mieleen jos pitäisi nopeasti jollekin jotain japanilaista laittaa. Voit laittaa myös sähköpostiin viestiä jos haluat lisää ehdotuksia tai vinkkejä. :)

      Poista
  3. Hyvä riisinkeitin on kyllä tosi kätevä. Meilläkin käytössä joka päivä!
    Riisistä, meillä käytetään tavallisesti (italialaista) Shinode-riisiä, mutta tavallinen puuroriisikin on ollut ihan ok.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!

      Olen itse myös käyttänyt puuroriisiä, ja kyllähän se käy jos mitään muuta ei ole tarjolla. Tuosta Shinode-riisistä en ole ennen kuullutkaan. Osaatko sanoa mistä sitä saisi, että pääsisin itsekin kokeilemaan? :)

      Olen tykännyt kyllä kovasti tuosta riisinkeittimestä, ja se onkin ollut ahkerassa käytössä. Toistaiseksi se on toiminut moitteettomasti, mutta ehdoton miinus on se, että nesteet sieltä tulee kyllä höyryaukosta aika railakkaasti pihalle. Joka käytön jälkeen pitää kunnolla jynssätä tai muuten laite on ihan kamalassa kunnossa.

      Ehkä sitten jossain vaiheessa pitää hommata sellainen oikein kunnon japanilainen riisinkeitin. Tässä vaiheessa pitää tyytyä tähän :)

      Poista