Tämän kertaisen postauksen aiheena on jälleen prefektuurit, ja kuten otsikko sen jo kertookin niin vuorossa on Aomorin prefektuuri.
Aomori
Aomorin symboli: prefektuurin maantieteellinen muoto tyylitellysti. |
Aomori on prefektuuri aivan Japanin pääsaaren pohjoiskärjessä, lähellä Hokkaidoa. Sen pinta-ala on 9,606.26 km² ja pääkaupunki on myös nimeltään Aomori. Asukkaita prefektuurista löytyy n. 1,3 miljoonaa ja kuvernöörinä toimii Shingo Mimura.
Virallinen kukka: Apple blossom / Omenan kukka
Virallinen puu: Hiba / Hibatuija
Virallinen lintu: Bewick's Swan / Pikkujoutsen
Aomorin sijainti Japanin kartalla. |
Historia
Aomori on kokenut kovia historian aikana. 1900-luvun alussa Aomorin kaupungissa syttyi tulipalo mikä levisi laajalle kovien tuulien vuoksi. Yli 5000 rakennusta tuhoutui ja ihmisiä menehtyi ja loukkaantui huomattavasti. Toisen maailman sodan aikana amerikkalaiset pommittivat 90% kaupungista päreiksi. Vuoden 2011 maanjäristyksessä Aomori sai osansa tsunamista, mikä iski Japanin rannikolle pian maanjäristyksen jälkeen. Satamia tuhoutui ja aalto viskasi laivoja kaupunkien teille.
Maantiede ja ilmasto
Ilmasto on pääasiassa viileä. Prefektuurin kahtia jakava Ôu-vuoristo aiheuttaa itä- ja länsiosille hieman erilaiset olosuhteet: länsiosassa sataa vettä paljon ja talvella tulee lunta runsaasti, kun taas itäpuolella saadaan vähän aurinkoa ja ilma on yleensä hieman viileämpi. Aomorissa on kuitenkin selkeät neljä vuodenaikaa kummallakin puolella.
Talous
Aomori, kuten monet muutkin Tohoku-alueen prefektuurit tulevat pääosin toimeen maataloudella, metsätaloudella ja kalastuksella. Aomorista tulee myös suurin osa Japanin omenoista, ja Aomori onkin niistä hyvin tunnettu.
Nähtävyyksiä
Aomorissa on paljon nähtävää, mutta mainitsen tässä vain muutaman niistä.
- Japanin korkein istuva Buddha Seiryuu-ji-temppelissä Aomorin kaupungissa.
- Hakoji-temppeli, jossa on vanhimmat Buddhan tuhkat ja korkein kolmikerroksinen pagoda Japanissa.
- Hirosakin linna, joka on tunnettu kirsikankukistaan.
Murre
Japanissa on murteita ihan niinkuin meillä täällä Suomessakin. Aomorissa puhutaan standardi japanin lisäksi Tohoku-murretta, mistä on vielä olemassa paikallisia alamurteita. Tohoku-murretta puhuu pitkälti maanviljelijät ja muut maalaisihmiset, ja murretta kutsutaan joskus myös nimellä zuuzuu-murre, koska murteen puhujat avaavat suutaan hyvin vähän. Tämä saa puheen kuulostamaan vaan jonkinlaiselta muminalta muitten korviin. Tohoku-murteella on hieman huono maine, ja sen puhujia pidetään laiskoina luultavasti vain sen takia miltä se kuulostaa. Tämän vuoksi monet murretta puhuvat yrittävätkin peittää murteensa puhuessaan standardi japania.Voin vain kuvitella kuinka hankalaa se on kun minulla itselläni on todella vahva murre, enkä voisi kuvitellakaan alkavani puhua yhtäkkiä ihan eri tavalla.
Meibutsu
Aomorin pohjoisosa on tunnettu herkullisesta tonnikalasta, mutta Aomorin ehdoton meibutsu on nimenomaan omenat. Jos kysyt japanilaiselta mitä heille tulee mieleen Aomorista, omenat ovat varmasti yksi ensimmäisiä asioita joka heidän päähänsä juolahtaa. Aomorissa kasvatetaan ilmeisesti yli 50 eri lajiketta, joten valinnan varaa riittää!
Tunnettuja henkilöitä, jotka ovat kotoisin Aomorista:
Kenichi Matsuyama, näyttelijä.
Saeko Chiba, näyttelijä.
Masako Katsuki, näyttelijä.
Viime prefektuuri postauksen kommenteissa oli puhetta, etä olisi mielenkiintoista listata myös animea ja mangaa mikä sijoittuu tiettyihin prefektuureihin. Näitä on kuitenkin hieman hankala löytää, mutta yritin parhaani ja löysin ainakin yhden, missä osa tapahtumista sijoittuu Aomoriin. Tämä on anime nimeltään Shaman King. Ja elleivät tapahtumat välttämättä sijoitu Aomoriin, niin ainakin yksi päähenkilöistä on sieltä kotoisin. :D
Tässä kuussa ei kyllä taida toteutua tuo "kaksi prefektuuria kuussa", mutta ei mahda mitään. Iloisia kesäpäiviä kaikille lukijoille ja toivotaan että ne aurinkoiset ja lämpimät päivät tulevat vielä tänne Suomeenkin! Japanissa vaikuttaa tällä hetkellä ihan mukavalta... Sellaista 25-30 astetta näyttäisi olevan. :)
Johanna
nillitetään nyt et aomorin lintu on ihan normi joutsen eikä pikkujoutsen, eli ハクチョウ eikä コハクチョウ. kiviäki kiinnostaa mut pilkunviilaus on mulle elämäntapa :)
VastaaPoistanäköjähä suomen wikipedia on asiasta vääräs, japanin vastaavasta löytyy esim oikee info.
Poistaehdotuksena muuten, vois olla ihan jännä pistää prefektuurin viralliseen biisiinki linkki. aomorin tapaukses esim sinisen metsän viesti, https://www.youtube.com/watch?v=SNMkb-G7BKw
tai no vihreä metsä se kyl on täs tapaukses, aivopierut jee. olispa edit nappi ^^;
PoistaHeippa jälleen!
PoistaOlet oikeassa, että tuo joutsen asia on kyllä hieman kiistanalainen. Osassa lähteistä lukee, että pikkujoutsen ja osassa laulujoutsen. En tiedä mitä tarkoitat normijoutsenella, sillä kaikkihan ne jotain lajia on :D Tarkistan asian vielä luotettavasta lähteestä, niin saadaan tähänkin selvennys. :)
En olekaan ennen kuullut mistään biiseistä! Pitääkin tsekata sellaiset. Tässä kun selailin tuota joutsen asiaa niin huomasin myös Aomorilla olevan virallinen kala, nimittäin vasensilmäkampela.
Oppia ikä kaikki.
ahhaha näkee mitä mä muistan bilsan tunneilta. enivei ainaki japanin wikis ja http://www1.odn.ne.jp/haru/data-list/ken_hana.html tuol seisoo vaan et hakuchou. vaik hakuchou nyt viittaaki kaikkiin joutsenlintuihin niin kai tol silti täs tapaukses tarkotetaan laulujoutsen + pikkujoutsen komboo ku ne on ainoat jotka asustaa aomoris. tiedä sit.
VastaaPoistaToi on kyllä mahdollista. Tsekkasin Aomorin prefektuurin viralliset sivut ja siellä tönötti laulujoutsen. En sit kyl tie. No joutsen mikä joutsen, valkoisia vedessä kelluvia lintuja kaikki tyynni :D
PoistaMissä vaiheessa japanilaiset sitten alkoivat erottelemaan sinisen ja vihreän eri väreiksi? :D Miten ne ei ennen tajunneet että ne on kaksi eri väriä?
VastaaPoistaEn osaa valitettavasti sanoa missä vaiheessa tämä sinisen ja vihreän erottelu eri väreiksi on vakiintunut. Veikkaan, että länsimaisilla käsityksillä Meiji-restauraation jälkeen on ollut näppinsä pelissä.
PoistaKyse ei ole niinkään tajuamisesta, vaan siitä miten asiat mielletään. Japanilaiset ajattelivat vain että vihreä on sinisen eri sävy. Minusta turkoosi väri kuvastaa tätä ajatusta hyvin. Kynteni ovat nimittäin tällä hetkellä turkoosit. Sanoin poikaystävälleni lakanneeni kynteni vihreiksi, mutta hän tuhahti kovaan ääneen että sinisethän nuo ovat!
Katsoppa seuraavan kerran liikennevaloja tarkasti. Meille ne on vihreät, mutta japanilaiset sanovat niitä sinisiksi. Ja tässä kun olen niitä vuosien varrella tuijotellut jo useamman kerran, olen monesti päätynyt miettimään kuinka lähellä vihreä ja sininen todella ovat toisiaan :)