sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Auringon välttelyä

Mikäs sen parempaa kuin herätä aamulla aikaisin, heittää lenkkivaatteet päälle ja suunnata kaupungille upeassa kesäsäässä. Aurinko paistaa jo täydellä teholla, ja tunnin lenkin jälkeen kotiin palatessa on "kiva"huomata, että olkapäille on ilmestynyt jäätävät rusketusrajat.

Näin ainakin minulla tässä yksi aamu.

Olen aina ruskettunut todella helposti ja viime aikoina olen saanut siitä ihan tarpeeksi. Olen jo omasta takaa melko tumma (kiitos tulisen romanivereni), mutta kesän jälkeen alan muistuttamaan enemmän serkkuja Afrikassa kuin suomalaista. Kirotessani näitä kyseisiä rusketusrajoja mieleeni putkahtikin eräs kansa, joka jakaa tämän tunteen kanssani.

Niinpä niin, japanilaiset naiset eivät myöskään arvosta rusketusta, kuten niin monet täällä lännessä. Siellä kesäkuumalla puetaan pitkähihaiset paidat päälle, hansikkaat ja leveälieriset hatut, ettei rusketusta pääse missään nimessä tulemaan. Lämpötilat huikentelevat reippaasti 30 asteen yläpuolella ja siellä ne polkevat täydessä sotavarustuksessa.

Miten olisi tyylikkäät käsivarsi-suojat?

Väittäisin kuitenkin, että motiivimme auringon välttelylle on hieman eri.

Siinä missä minä yritän välttää aurinkoa etten näyttäisi entistä enemmän ulkomaalaiselta, japanilaiset kanssasisareni välttelevät aurinkoa, koska eivät halua näyttää köyhiltä.

Entisajan Japanissa ylhäiset viettivät paljon aikaansa sisällä, mikä tietysti näkyi vaaleana ihona. Köyhät puolestaan joutuivat työskentelemään pelloilla jolloin he ruskettuivat huomattavasti enemmän. On vaikea kuvitella, että tällainen asia voi vaikuttaa vielä modernissa Japanissa, mutta väittäisin että näin todella on. Miehillä samanlaista tarvetta ei ole, sillä entisajalla samuraitkin ruskettuivat taisteluissa väkisinkin. Vaalea iho on nykypäivän naisille eräänlainen tapa näyttää olevansa hyvin toimeentuleva, mutta sen lisäksi sitä pidetään yksinkertaisesti kauniina.

Tätä vaalean ihon ihannetta tietenkin viljellään sitten mediassa ja ties missä; lisäksi myynnissä on kaiken maailman vaalentavia voiteita, käsivarsisuojia ja muita tuotteita joilla taata kaunis vaalea iho. Eikä tämä ilmiö ole ominainen pelkästään japanilaisille naisille vaan vaaleaa ihoa ihannoidaan monissa Aasian maissa.

Tällä hatulla naamakin säästyy rusketukselta.
Ajatelkaapa vaikkapa geishaa. Geishoillehan maalataan täysin vaaleat kasvot nimenomaan sen takia, että sitä pidetään kauniina ja arvostettuna.

Ei pidä kuitenkaan ajatella, että japanilaiset olisivat rasisteja tämän vaalean ihon ihannoinnin takia. Siellä ei ole mitään KKK-hemmoja pitämässä huolta tummista tytöistä; kyse on vain ihanteista. Esimerkkinä voidaan pitää suomalaisten pakonomaista tarvetta laihduttaa ja olla hoikkia. Silti, emmehän me pidä normaali- tai ylipainoisia ihmisiä itseämme huonompina ihmisinä. (Emmehän?)
Voin siis hyvillä mielin mennä Japaniin ja minua kohdellaan silti samanarvoisesti, vaikka olenkin ihoni onkin tummempaa sävyä.

Toki on sitten olemassa niitä, jotka pitävät rusketuksesta. Ja ääripäänä ovatkin sitten kaikenmaailman ganguro-tyylit sun muut, joista en sen enempää oikeastaan tiedä.

Joka tapauksessa harkitsin vakavasti tilaavani Japanista itselleni kaikenmaailman suojat aurinkoa vastaan, mutta sitten aloin miettiä järjellä ja totesin, ettei tummana nyt loppujen lopuksi niin huono ole olla. Pitää vaan kestää se, että vähintään kerran kaksi vuodessa pitää vastata päivän polttavimpaan kysymykseen: "Puhutko sinä suomea?".

Johanna

3 kommenttia:

 1. Jännä kuulla että japanilaisetkin välttävät rusketusta itsellään, koska korealaisilla on on tuo sama mentaliteetti - vaaleaa ihoa arvostetaan (kuten japanilaisilla = entisajan ylhäisön "symboli", köyhät peltotöissä ja ulkona, media/mainonta yms.) ja rusketusta suorastaan kammotaan. Itsekään en ole mitenkään ultimaattisen rusketuksen ystävä ja lähinnä palan auringossa, mutta en ehkä silti pukisi yllä olevaa luomusta (mulla tulee mieleen noista jotkut siivet) saati liikkuisi sateenvarjon tai vastaavan härdellin kanssa... :D

  VastaaPoista
 2. Rusketun itse myös tosi helposti ja minä olen kalkkilaivankapteeni iholtani muuten. En tykkää ottaa aurinkoa eli rannalla lokoilua en harrasta, mutta pelkkä hieman pitempi koiralenkki riittää ruskettamaan...meh. En kyllä silti uskaltaisi vetää sellaisia hepeneitä päälleni mitä japanissa ja koreassa on keksitty auringon vältelemisesksi, hieman liian humoristisiä xD Kiinassa muotia pitää maskia naamalla kun emnee uimaan, ettei naama rusketu :D Toisaalta yksi syy myös siihen että miksi aasialaiset välttelevät aurinkoa on se että ihosi voi huomattavasti paremmin kun se altistu auringon säteille. Varmaan siinä syy miksi aasialaiset näyttävä niin hehkeiltä vielä vanhempanakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen pohtinut tuosta ihon hyvinvoinnista ja hehkeydestä! Ihan taatusti siinä piilee se salaisuus :)

   Poista