sunnuntai 23. helmikuuta 2014

♥ Kioton ihmeitä ♥

Täällä ollessani olen käynyt jo kahteen otteeseen Kiotossa, minne on Kuzuhasta todella lyhyt matka junalla; suunnilleen puolessa tunnissa pääsee keskustaan asti. Tämä on sinänsä huvittavaa, sillä olen ollut täällä pian viikon ja vaikka periaatteessa oleskelen Osakassa, niin ihan Osakan keskustassa en ole vielä käynyt kertaakaan :D Muutama päivä sitten kävin kyllä kaiyuukanissa (akvaariossa), mutta sekin on keskustan sivussa meren rannalla. Siitä lisää sitten myöhemmin :)

Kiotoon menin molemmilla kerroilla yksin ja totesin, että yksin matkustelussa on ehdottomasti puolensa. Saa mennä ihan minne haluaa ja omassa tahdissa murehtimatta toisista. Hankaluutensa tuottaa tosin se, ettei ole ketään joka ottaisi kuvia tai kenelle ihastella kaikkea ääneen. ;) Molemmilla kerroilla selvisin elävänä, eikä ollut edes hankaluuksia. Japanissa junien käyttö on niin yksinkertaista kun olla ja voi, ja suuntavaistonikin on ihan hyvä nykyään :D Tarkoitukseni oli ensimmäisellä kerralla käydä bakumatsu-kauteen keskittyvässä Ryozen-museossa (ryozenrekishikan, 霊山歴史館), mutta se olikin kiinni, joten menin sinne sitten toisella Kioton reissullani. Museo käsittelee Bakumatsu aikaa Edo-kauden lopulla, ja siellä oli paljon juttua Shinsengumista. Mukaan tarttui myös kolme kirjaa aiheesta.

Museo
Olin myös onnekas reissullani, sillä molemmilla kerroilla näin maikoja ♥ On ne vaan niin henkeäsalpaavan ihastuttavia. Ensimmäiset nähtyäni oli ihan pakko pysähtyä hetkeksi hengähtämään ja tasoittaa hengitystä. Toisella kerralla näin myös maikoja, mutta kyllä ne ensimmäiset olivat vain mieleenpainuvimpia ^_^

Maikoja ♥
Museo sijaitsee Gionin suunnalla, joten voitte kuvitella ne pikkukadut ja puodit, maikot ja maisemat. Kaikki tuo on kävelymatkan päässä Gion-shijo-asemalta, minne on täältä Kuzuhasta ja Osakasta suora juna. Sanoinkin eilen Markolle, että Kuzuha on hieno paikka, koska täältä on todella hyvät yhteydet niin Osakaan kuin Kiotoonkin. Gion-shijo aseman läheisyydessä on paljon ihania pikkuliikkeitä, temppeleitä ja pyhäköitä ja historiallisesti mielenkiintoisia paikkoja. Aivan aseman vieressä virtaavan joen varrella Izumo no Okuni tanssi kansan sydämiin ja kabuki, japanilainen teatteri sai alkunsa. Läheisyydessä on myös paljon Shinsengumiin liittyviä paikkoja kuten Ikedaya, mikä on aivan aseman lähellä joen toisella puolella.

Joen toisella puolella on myös valtavasti erilaisia kauppoja mitä pidemmälle kohti Hankyû-linjan asemaa kulkee, ja maan alla menee vielä toinenkin reitti, mutta siellä liikkeitä on vain lähempänä asemia. Joen toiselta puolelta bongasin myös erään liikkeen pihassa matcha-kitkatteja, joita oli tietenkin pakko ostaa maistiaisiksi.

Kiotossa tuli herkuteltua muutenkin. Pikkukatuja kävellessä vastaan tuli taiyakia ja mitarashi dangoa, joita molempia oli pakko päästä maistamaan. Kummatkin sulivat suorastaan suussa! Taiyaki on kalanmuotoon paistettu makea leivoksen tapainen, minkä sisällä on rakastamaani ankoa (punapaputahnaa). Mitarashi dango on makeahkoja riisipalloja tikussa, päällä makeaa ja paksua soijakastiketta. Kuola valuu pelkästä ajatuksesta!

Mitarashi dango.
Toisella Kioton reissullani jäin jo muutamaa asemaa aikaisemmin pois ja vierailin Fushimi-Inari Taisha pyhäköllä, mikä on tunnettu lukuisista punaisista pienistä torii-porteistaan. Pyhäkkö on lyhyen kävelymatkan päässä fushimi-inari-pysäkiltä ja matkan varrella on jälleen paljon ihania pikku putiikkeja. Itse pyhäkköalue oli ihastuttava ja kettupatsaat upeita. Inari on hedelmällisyyden ja ennen kaikkea riisin jumala, ja hänen sanansaattajina pidetään valkoisia kettuja. Sen takia Inari-pyhäköillä näkee usein kettupatsaita sekä muita kettuaiheisia esineitä. Aikoinaan Inaria pidettiin seppien sekä kauppiaiden suojelina ja suurinosa ellei kaikki (?) pyhäkön pienet ja vähän isommatkin toriit ovatkin yritysten lahjoittamia.

千本鳥居 (senbondorii)
Mahtava paikka tuo pyhäkkö ja siellä tuli paljon käveltyä ja ihailtua ennen kuin jatkoin suosiolla matkaani Gion-shijon asemalle :) Vielä kerran on Kioton reissu tulossa, sillä Mia on luvannut lähteä keskiviikkona seurakseni Kinkaku-ji:in, eli kultaiseen temppeliin. En malta odottaa ♥

Lisää kuvia tulossa Matsukazen Facebook-sivuille, joten menkää sinne kyttäilemään lisää! Osa kuvista on tosiaan siellä vain näkyvissä ja joitakin kuvia laitan sinne hieman aikaisemmin kuin tänne :)

Johanna

3 kommenttia:

 1. Pakko kysellä noiden Shinsengumi-kirjojen perään että ovatko japanin- vai englanninkielisiä ja minkä nimisiä(+kirjoittajat jos löytyisi internetin ihmeellisestä maailmasta) teokset ovat? Itseänikin kiinnostaa aihe valtavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!

   Kaikki ovat japaninkielisiä paitsi yksi pieni kirjanen, mikä on kirjoitettu sekä englanniksi että japaniksi. Se on kuitenkin suunnattu japanilaisille englanninkielen opiskelijoille. Yhden Shinsengumi-kirjan hommasin jo Suomessa Adlibriksestä, ja se on myös englanniksi. Tämän kirjan nimi on Shinsengumi; the Shogun's Last Samurai Corps, kirjoittajana Romulus Hillsborough. Pienempi englanninkielinen teos on osa 'sura sura yomeru! eigo taiyaku (すらすら読める!英語対訳) nimistä sarjaa. Nimi on 幕末維新史 (bakumatsu ishinshi) ja kirjoittajana on 木村幸比古 (Kimura Sachihiko) ja Marilyn Lo. Tämä viimeisin keskittyy nimensä mukaisesti koko Bakumatsu-kauteen, eikä pelkästään Shinsengumiin :) Muita kirjoja mitä aiheesta olen ostanut: 新撰組、京をゆく (shinsengumi, kyou wo yuku), 新撰組全史 (shinsengumi zenshi), 幕末維新 完全制覇読本 (bakumatsu ishin kanzen seiha dokuhon), ビジュアル幕末維新 (bijuaru bakumatsi ishin). Mikäli haluat tietää myös japaninkielisten kirjojen kirjoittajat niin voin ne myös tänne laittaa jos niin haluat :)

   Poista
  2. Kiitokset nopsasta vastauksesta :)

   Japaninkielitaitoni on enimmäkseen tuota kuullun ymmärtämistä jotenka kirjallisuuspuoli on aika heikkoa ^_^ ; mutta laita toki kirjoittajia ylös jos joskus vaikka tarvitsisi näitä tietoja myöhemmin.

   Poista