Akizuki Kou:n Ouchou haru no yoi no romanse |
Chitose:n Zenryousei ginseigakuen monogatari |
Olen useassakin yaoi-mangassa törmännyt tarinoihin, joissa kerrotaan kaveriporukasta jotka lopulta kaikki paljastuvat homoseksuaaleiksi. Anteeksi, korjaan. Ei homoseksuaaleiksi vaan "henkilöiksi jotka rakastavat jotain tiettyä miestä".
Joka tapauksessa, todellisuus on paljon yaoita karumpaa. Tälläkin hetkellä Japanissa on arviolta pari miljoonaa homoseksuaalia, joilla ei ole ketään kenen kanssa jutella avoimesti omasta itsestään. Kaiken kukkuraksi mangakat piirtävät yaoi-hahmot lähestulkoon aina naisellisen suloisiksi ja seksikkäiksi, mikä saa yksinäisen, tavallisen näköisen japanilaismiehen itsetunnon tippumaan alas kuin lehmän häntä.
Eikä tässä vielä kaikki, sillä tämä japanilaismies saattaa olla töissä ja totuus mitä luultavammin veisi häneltä työpaikan, ystävät ja jopa perheen. Japanilainen yhteiskunta kun ei ole mikään ymmärtäväisin näissä asioissa, mikä on sinänsä typerää ottaen huomioon Japanin värikkään historian. Ennen muinoin ei ollut ollenkaan epätavallista, että miehellä oli nuori poika rakastajana, mutta saamme kiittää länsimaita japanilaisten aivopesusta Meiji-kauden jälkeen.
Myönnän avoimesti lukevani yaoita, ja tiedän etten todellakaan ole ainoa. Joskus on silti hyvä miettimällä miettiä, ettei kaikki välttämättä olekaan niin mustavalkoista kuin mangoissa. Olen jopa lukenut, että osa yaoin lukijoista ovat kuvitelleet japanilaisten suhtautuvan hyvin homoseksuaaleihin, koska yaoi antaa sellaisen käsityksen heille. Onneksi japanissa kuitenkin otetaan edistysaskeleita, ja homoseksuaalien asemaa yritetään parantaa. Se on kuitenkin iso urakka, eikä muutos tapahdu hetkessä. Japanilaiset kun saavat käsityksensä homoista enemmän tai vähemmän medista, mangasta ym. ja media sorsii tehokkaasti homoja antamalla katsojille turhan värikkään kuvan heistä. On vaikea arvioida auttaako, vai pahentaako, yaoi asiaa.
Fusanosuke:n Hyakujitsu no bara |
Itse odotan mielenkiinnolla mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Yaoin suosio tulee tuskin laskemaan hetkessä, mutta olen toiveikas Japanin homoseksuaalien suhteen. Vaikka tilanne ei vielä ole lähelläkään hyvää niin edistystä tapahtuu. Kaapista on tullut julkisesti ulos mm. naispoliitikko, joka ajaa nyt homoseksuaalien etuja eteenpäin. Nostan peukkua kyseisen naisen rohkeudelle, ja toivon todella että hänen työnsä tulee tuottamaan tulosta.
Very well written my friend ja puhdasta asiaa! JJ likes <3
VastaaPoistaSe on totta kyllä melko huvittavaa jos tarinassa yhtäkkiä KAIKKI on homoja. On kai heterot silti vielä runsas enimmistö...
VastaaPoistaOnhan viihde nautittavampaa kun se kaunistelee asioita mut silti... Oon kyllä etsiessäni törmänny muutamaan tosi realistiselta vaikuttavaan yurimangaan, mut yaoi tuntuu enemmän olemaan lähes aina sellasta stereotyyppistä kimallusta :O
Tosin pakko myöntää että mun oma reaktio mangoihin on välillä: "Rumia, en jaksa lukea"
Juu en minäkään puhdas pulmunen tämän asian suhteen ole; totta hemmetissä on mukavampaa lukea mangaa missä hahmot on hyvännäköisiä ym. vastaavaa.
PoistaJa sitten ei tiedä pitäisikö siitä tuntea jonkinlaista syyllisyyttä. Huoh.
Länsimaisten animangafanien kuulee usein valittelevan yaoissa sitä, että se kliseineen (esim. "kaikki paljastuvat homoiksi") on niin epärealistista. Niinhän se on, mutta se johtunee pitkälti siitä, että japanilaisille media ei heijastele realistisuutta samalla lailla kuin meille. Japanilaisille "parhasta ja upeinta" viihdettä ei määrittele se, kuinka *realistiselta* se tuntuu, vaan esim. kuinka ällistyttävän kauniisti se on piirretty. Yaoin suosion syytä on mietitty pitkään, ja olen nähnyt siihen todettavan lyhyesti ja ytimekkäästi, että "fantasia on fantasiaa". :D
VastaaPoistaYaoi eli BL on loppujen lopuksi (hetero)naisten tuottamaa viihdettä (hetero)naisille, joten genrenä siinä esiintyy monia naisten piirtämän viihteen merkkejä, kuten ylikorostuneen kaunisteleva piirtotyyli ja (joskus pelkästään) romanttisten juonenkäänteiden ympärillä pyörivät juonikuviot. Japanin homomiehet taas eivät voi sietää yaoita ollenkaan, vaan heille on täysin oma homomiesten piirtämä homomiehille suunnattu homopornonsa eli bara.
Homous on Japanissa laillista, mutta laahaa silti joidenkin länsimaiden perässä HLBT-oikeuksiensa kanssa. Tosin vuonna 2009 Japanin oikeusministeriö on alkanut ajamaan läpi lakia, joka mahdollistaisi sen että japanilaiset homo- ja lesboparit voisivat avioitua maissa, joissa se on sallittua - laki on ilmeisesti mennyt läpikin tämän mukaan: http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5imtwjW1jvMoCTXZaahFbK3ClE9ZA
Mutta mielenkiintoinen aihe tämä BL ja sen realistisuus/epärealistisuus! Jos genre kiinnostaa edes subjektiivisesti niin voin kertoa, että olen kesän Desuconissa luennoimassa BL-mangan kahdesta eri sovitusvaihtoehdosta ja niiden eroista, eli animesta ja CD-kuunnelmista, terveuloa seuraamaan!
~Cilla // Afureko
Ohoo, enpäs tiennyt että tuollainen laki on mennyt läpi. Mielenkiintoista, varsinkin tuo että pitää astua avioliittoon sellaisessa maassa missä homoavioliitot ovat sallittuja. Edistystä tämäkin.
PoistaOlin tulossa toteamaan tänne samaa mutta Cilla oli näköjään ehtinyt ensin. :-DD
VastaaPoistaHyvää pohdintaa, mutta toisaalta minua mietityttää että yaoi ja BL-manga ovat ainakin lännessä saaneet monia nuoria miettimään enemmän ja ehkä jopa suhtautumaan suvaitsevaisemmin erilaisiin seksuaalisiin vähemmistöihin. Maailmaa ei paranneta parilla sarjakuvakirjalla kokonaan, mutta viihdekin voi kantaa kortensa kekoon entistä hyväksyvämmän maailman puolesta. :3
Kiitos kommentistasi!
PoistaUskon myös, että yaoi pistää miettimään, ja jopa olemaan suvaitsevampi seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Siinä mielessä olet siis oikeassa siinä, että viihde voi olla myös hyvästä. Yaoita lukevien pitää mielestäni kuitenkin muistaa, että kyse on todellakin viihteestä, eikä todellisuudesta. :)