Niin se vain on että Japanissa on tänään talven viimeinen päivä ja huomenna alkaa kevät. Toisin se on täällä pohjolassa jossa "nautimme" -20 asteen pakkasesta toppavaatteissa eikä keväästä tietoakaan.
節分 (setsubun) on siis tämän päivän nimi ja se edeltää
立春 (risshun) päivää, eli kevään ensimmäistä päivää
. Setsubunina on tapana tehdä ns. kevätsiivous, jolloin talo siivotaan kunnolla,
onia myöten! Ennen onin karkoitti perheen pää, mutta nykyään tuon homman hoitavat lapset, jotka viskovat papuja oni-maskia pitävää henkilöä kohti huutaen:
鬼は外、福は内! (oni wa soto, fuku wa uchi). Suomeksi tuo meinaisi että " Onit ulos ja onni sisälle". Toki papujen heittelyä harrastetaan myös pyhäköillä, joissa saattaa olla myös julkisuuden henkilöitä kutsuttuina.
Me myös askartelimme eilen koulussa omat maskit ja heitimme toisiamme pavuilla, tosin päivää aikaisemmin koska tunteja ei ollut tänään. Kyllä sai onit kovaa kyytiä niin etteivät varmasti uskalla astua kouluumme koko vuonna :)
|
Hurjan sekopäisen näköinen oni :D |
|
Setsubunia juhlitaan hieman eri tavoilla eri puolilla Japania. Esimerkiksi Kansain alueella (Osaka ja Kioto ym.) on tapana syödä
ehoumakia (恵方巻き) katsoen onnekkaaseen ilman suuntaan. Onnekkaimman suunnan pystyy tarkistamaan tietynlaisesta
pyöreästä kalenterista.
Mitä
ehoumakiin tulee, se on tavallista paksumpi ja siinä on seitsemää eri ainesosaa. Tämä siksi, että numero seitsemää pidetään onnekkaana. Sitä ei myöskään kuulu leikata paloiksi, koska sen uskotaan leikkaavan myös onnea. Suut pitää myös pitää supussa koko syömisen ajan.
|
恵方巻き |
Minä aloitan nyt oman "kevätsiivoukseni", ja yritän häätää myös onit pihalle, vaikka papuja ei olekaan.
Oikein hyvää setsubunia kaikille!