perjantai 30. tammikuuta 2015

Prefektuurit: Iwate 岩手

Tammikuu on vierähtänyt vauhdilla eteenpäin ja melkein koko kuukausi on mennyt japanilaisten vierailijoidemme ohjelmaa suunnitellessa. On oma hommansa laatia aikatauluja ja soitella joka puolelle kysellen hintoja ja kaikenlaista muuta! Ensi kuussa onkin sitten jo hiihtoloma ja sen jälkeen saamme Raumalle neljä japanilaista opiskelijaa ja heidän opettajan vieraaksi.

Näillä näkymin menemme ainakin käymään Muumimaailmassa ja tutustutamme heidät perisuomalaiseen jääkiekkoon Äijänsuolla kaiken muun jännän ohella. Saa nähdä mitä kaikkea muuta kivaa keksimme heille! Vieraamme ovat Rauman lisäksi viikon ajan Helsingissä missä heillä riittää todella paljon mielenkiintoista tekemistä. Niinpä Rauman vierailussa pyrimme keskittymään ulkoilmailuun sekä muihin vastaaviin aktiviteetteihin.

Vaikka vieraamme saapuvatkin Osakan suunnasta niin tänään aiheena on Iwaten prefektuuri.

Iwate

Iwate prefektuurin lippu.
Iwate sijaitsee Tohoku alueen itärannikolla ja sen naapuri prefektuureja ovat Aomori, Akita ja Miyagi. Pinta-alaltaan Iwate on 15,278.89 km² ja on toiseksi suurin prefektuuri heti Hokkaidon jälkeen vieden 4% koko Japanin pinta-alasta. Se on isompi kuin koko Tokio ja sen lähellä olevat prefektuurit yhteensä. Asukkaita Iwaten prefektuurissa on vajaa 1,3 miljoonaa. Iwate on hauskasti ovaalin muotoinen alue jonka läntinen raja rajoittuu Ou vuoristoon erottaen sen Akita prefektuurista.

Virallinen kukka: Paulownia / Keisaripuu

Virallinen puu: Nanbu Red Pine / Japaninpunamänty

Virallinen lintu: Japanese pheasant (Green pheasant) / Japaninfasaani (viherfasaani)

Keisaripuun kukat Iwatessa ovat purppuran värisiä ja kukkivat toukokuussa. Ne tuoksuvat voimakkaasti ja kukat ovatkin tunnusomainen näky Iwatessa toukokuisilla mäillä ja laaksoilla. Japaninpunamänty on puolestaan yleinen näky Iwaten mäkisillä rinteillä ja puun muodostaman öljyn vuoksi siitä saadaan hiomalla kauniin kiiltäviä tuotteita. Japaninfasaania tavataan koko Iwaten prefektuurin alueella ja rauhallisen, elegantin ja nöyrän linnun kerrotaan kuvastavan alueen ihmisiä.


©Iwate Medical University

Historia

 

Iwaten nimen alkuperästä ollaan montaa mieltä (niinkuin monista muistakin nimistä), mutta yleisin versio nimen alkuperästä on suullisena perimätietona säilynyt tarina kolmesta kivestä, jotka sijaitsevat Iwaten alueella. Tarina kertoo että kivet lennähtivät paikoilleen Iwate-tulivuoren purkauksessa ja paikasta tuli pyhä paikka täkäläisille asukkaille. He kutsuivat paikkaa nimellä "pyhän Mitsuishin kolme kiveä". Myöhemmin ilkeä demoni Rasetsu tuli kiusaamaan kyläläisiä ja kyläläiset rukoilivat Mitsuishia ja pyysivät tätä auttamaan heitä. Mitsuishi sitoi Rasetsun kiviin kiinni, mutta vapautti tämän myöhemmin Rasetsun luvatessa jättää kyläläiset iäksi rauhaan. Hän jätti kiviin käden jälkensä ja tarina kertoo että yhä tänä päivänä sateella voi kiven pinnalla nähdä jotain mikä näyttää aivan käden jäljiltä. Siitä siis Iwaten nimi eli kivi 岩 iwa ja käsi 手 te.

Iwaten aluetta asutti aikaisemmin Ainut eli Emishit, mutta Nara kaudella (710-794) keisarillinen hovi halusi laajentaa valtaansa pohjoisiin osiin ja ajoi heidät kauemmaksi pohjoiseen. Myöhemmin osaa Iwatesta hallitsi Nanbu-klaani, mistä alueen monet asiat saavatkin nimensä, ja toista osaa Date-klaani. Vasta Meiji-restauraation jälkeen vuonna 1876 Iwaten prefektuuri muodosti sen alueen millaisena se on säilynyt tähän päivään asti. 

Maantiede ja ilmasto

 

Maantieteellisesti Iwate on hyvin monipuolinen. Prefektuurin pääkaupungissa Moriokassa virtaa kolme jokea ja siellä sijaitsee myös iso puisto, joten aluetta kutsutaan usein "metsän ja veden pääkaupungiksi". Myös Iwate vuori sijaitsee Moriokan lähellä, kuten ylempänä sijaitsevasta kuvasta voi huomata. Moriokan alueella sijaitsee myös Appi ylängöt, mikä on tunnettu upeasta vuoristomaisesta kasvillisuudestaan. Pohjoinen osa Iwatea on tunnettu kauniista metsistä ja suurimmasta sudenkorento kannasta Tohokun alueella. Keski-Iwate on tunnetumpi kulttuurillisista merkkihenkilöistä, ja eteläinen Iwate on puolestaan historiallisesti erittäin merkittävää aluetta. Pohjoinen Iwate on tunnettu kauniista rannikosta missä kohoaa jopa 200 metrin korkeita kalliokielekkeitä. Suurinosa Iwatea on vuoristoista ja ilmasto vaihtelee paljon alueesta riippuen. Alueet lähellä Ou vuoristo kuuluvat "lumen maahan", missä lunta tulee talvella ja paljon. Kitakami-joen viereiset tasangot ovat talvella kylmiä ja kesällä kuumia ja rannikolla on puolestaan leudompaa aivan pohjoisimpia osia lukuunottamatta. Kesän keskimääräiset lämpötilat ovat päälle 20 asteen sisämaassa ja pohjoisemmissa osissa 20 asteen hujakoilla.

Talous

 

Maataloudella on iso rooli Iwaten prefektuurissa ja se onkin tärkeä wakame-merilevän tuottaja lihan ja broilerin tuottamisen lisäksi. Alueella on myös kaivostoimintaa sekä tehdasteollisuutta joissa valmistetaan mm. autoja, mutta IT teollisuus on myös nostanut päätään lähiaikoina. Toisin kuin aiemmissa prefektuureissa, tehdasteollisuus on isommassa roolissa kuin maatalous, metsätalous ja kalastus ja työllistääkin ison osan Iwaten asukkaista. Eniten ihmisiä työskentelee palveluammateissa, valtion hommissa ja kiinteistöbisneksessä.


Länsirannikkoa ©Japan-guide

Nähtävää

 

  • Sanriku rannikko (vuoden 2011 tsunami iski myös tänne)
  • Hiraizumi, Tohokun alueen entinen kulttuurinen ja poliittinen pääkaupunki
  • Tashiro-saari, missä asustelee älyttömästi kissoja
  • Ishinomori manga museo 
  • Appi Kogen laskettelurinne
  • Morioka, prefektuurin pääkaupunki
  • Michinoku kansanperinne kylä
  • Tono maalaiskylä

 

Meibutsu

 

Nanbu rautatuotteet ovat todella suosittuja Iwatessa ja niillä onkin melko pitkä historia alueella. Rautatuotteiden kuten teekannujen, aseiden ja temppelikellojen uskotaan alkaneen jo 1600-luvulla. Nykyään teekannuja valmistetaan yhä samalla tekniikalla kuin satoja vuosia aikaisemminkin. 
Ruoista Wanko soba, Morioka reimen ja Jajamen ovat suosittuja. Wanko soban syöminen on jo itsessään erikoisuus sillä se tarjoillaan pienissä astioissa joissa on yleensä noin suullinen nuudeleita. Ensimmäinen annos kuuluu syödä ilman mitään lisukkeita, mutta toiseen voi jo laittaa niitä mukaan. Tarjoilija täyttää kuppisi aina uudelleen ja uudelleen kunnes ilmoitat ettet halua enempää. Normaalisti naiset syövät n. 30-40 kuppia, miehet 50-60 kuppia tullakseen kylläisiksi! Reimen puolestaan on alunperin korealainen ruoka, joka tarjoillaan kylmänä. Siinä on perunatärkkelyksestä ja jauhoista tehtyjä nuudeleita kimchin, kasvisten ja hedelmien kera. Jajamen on alunperin kiinalainen ruoka mikä on sittemmin muuntautunut sopimaan paremmin japanilaisten suuhun. Jajamenissa on udonin kaltaista nuudelia, kyljessä miso, kurkkua ja inkivääriä. Nämä kaikki sekoitetaan lautasella minkä jälkeen joukkoon voi lisätä viinietikkaa, chiliöljyä tai valkosipulia maun mukaan.


Wanko soban syöntiä. ©Azumaya

Tunnettuja henkilöitä Iwatesta:

 

Prefektuurin virallisen laulun voit käydä kuuntelemassa täällä

Iwaten prefektuuri julkaisi vuonna 2011 Iwate Comic nimisen manga julkaisun, missä on 10 eri tarinaa Iwatesta. Mangojen on tarkoitus toimina markkinointina alueelle ja tarinoissa keskitytäänkin mm. luontoon ja kulttuuriin. Zuttari Iwate on yksi Iwateen sijoittuvista mangoista, minkä pikaisella googlauksella löysin. Zuttari on Iwaten alueella puhuttavaa murretta ja tarkoittaa samaa kuin zutto, eli koko ajan, kaiken aikaa. Alueen murre on muutenkin todella mielenkiintoista, harmikseni en vain löytänyt mitään hyvää videota mitä jakaa teidän kanssanne. Netti on kuitenkin pullollaan englannin kielisiä oppaita Japanin murteisiin eli kiinnostuneet vain googlailemaan!

Tällaista tällä kertaa. Pakko sanoa, että itse haluan ehdottomasti nähdä Tashiro-saaren - kissafani kun olen!

2 kommenttia:

  1. Minkälaista riisiä japanilaiset yleensä syö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Japanilaiset syövät yleensä lyhytjyväistä ja keittäessä tahmeaksi muuttuvaa valkoista riisiä (hakumai). Siitä on uloin kuori poistettu jolloin jäljelle jäävä osa on kauniin valkoinen. Toiseksi suosituin riisi on mochigome, jota nimensä mukaisesti käytetään yleensä mochin, eli tahmean riisikakun valmistukseen. Se on myös vaaleaa, mutta tavallista valkoista riisiä tahmeampaa. Myös ruskea riisi (genmai) on käytössä, mutta sitä ei pidetä yhtä maukkaana kuin valkoista riisiä (terveellisempänä kylläkin). Ruskeasta riisistä ulointa kuorta ei ole poistettu toisin kuin valkoisessa riisissä.

      Länsimaissa perinteinen valkoinen riisi saa usein nimen sushi riisi, sillä sitä käytetään sushin valmistamiseen.

      Suosituin riisimerkki Japanissa on Koshihikari, mitä tuotetaan Niigatan prefektuurissa.

      Poista