keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Porco Rosso - ilmojen sankari

Käveltiinpä tässä eräänä päivänä M:n kanssa Anttilassa ja luettelin katsomiani Ghiblin leffoja. Totesin että Porco Rosso on katsomatta ja siitäkös M sitten nappasi lehvan mukaansa ja totesi että se pitää katsoa.

Porco ja Gina
Pienten teknisten ongelmien jälkeen sitten pääsimme katsomaan itse leffaa ja olin kyllä positiivisesti yllättynyt.
Piirrostyyli on tuttua Miyazakia, vähän liiaksikin ehkä. Hahmot tuntuvat näyttävän samoilta leffasta toiseen... >__< Sekä siihen kuinka jokaisessa leffassa pitää olla pikkutyttöjä joiden pikkuhousut vilkkuvat ja paidat ovat poissa. Alan vakavissani pian uskoa Miyazakilla olevan jonkin sortin perverssi suhde lapsiin. Muuten kyllä pidin hyvin paljon itse animaatiosta ja maisemat olivat tuttuun tyyliin oikein komeita. Kiinnitin heti huomiota musiikkeihin jota elokuvassa oli käytetty sillä ne erosivat mielestäni hyvin paljon muista Miyazakin leffoista. Se oli hyvin pontevaa ja viuluja kuuli monessa kohtaa... Huiluja myös. Tykästyinkin Porco Rossossa ehkä eniten musiikkimaailmaan. Nappivalintoja jotka tekivät kokonaisuudesta hyvän. Itse tarina sijoittuu ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen aikaan ja kertoo vesitasolentäjä/palkkionmetsästäjä Porco Rossosta joka lentelee punaisella vesitasollaan Adrianmeren tienoilla. Hän tutustuu elokuvan aikana nuoreen ja taitavaan lentokonemekaanikko Fioon joka on niin tomera tapaus että ei tule joka päivä vastaan. Miyazaki onkin mielestäni joskus kertonut pitävänsä tytöistä jotka ovat ahkeria, päättäväisiä ja teräväkielisiä joten ei kai ole ihme että hän piirtää sankarittarista tälläisiä. Tarinassa on myös laulajatar Gina joka on kaikkien vesitasolentäjien unelmatyttö ja Porcon hyvä ystävä jo ajalta ennen kuin Porco oli sika.
Tässä nämä pikkutytöt...
Niin. Porco ei olekaan aina ollut sika! Hänen yllään on jonkin sortin kirous joka lankesi hänen ylleen eräänä päivänä. Miten kirous poistuu, selviää leffan aikana. Vai selviääkö? ;)
En viitsi kertoa enempää tarinasta ettei mene kaikkien elokuvanautinto vallan pilalle. Loppu oli kuitenkin todella hyvä (omasta mielestäni), ja suosittelen tätä kyllä lämpimästi kaikille. Sitten herää kysymys miksen ole itse tätä katsonut aikaisemmin? Yksinkertaisesti siitä syystä etten pidä sioista ja olen kuullut melko paljon huonoa kommenttia kyseisestä elokuvasta. Ennakkoluuloja oli paljon mutta oli sitäkin mukavampaa huomata kuinka ne murenivat nopeasti elokuvan aikana.
Olen kyllä päättänyt katsoa kaikki Ghiblin leffat mutta tätä olin lykännyt jo kauan... Kiitos vaan M, olisin jäänyt paljosta paitsi ilman sua ;)

Rupesi muuten mietityttämään tämän leffan aikana että onko yhtään Ghibli leffaa missä ei näy kertaakaan junaa?? Tämäkin leffa kuitenkin sijoittuu suurimmaksi osaksi taivaalle ja kuitenkin juna on saatu mahtumaan mukaan.

Ja tässä parhaimmat musat leffasta. Vähän eri tyyliä kaikki jotta saatte vähän käsitystä mikä teitä odottaa ;)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti