tiistai 26. toukokuuta 2015

Keltainen vai punainen aurinko?

Värit ovat mielestäni kiehtova asia, sillä niihin liittyy niin paljon asioita mitä ei heti tule ajatelleeksi. Tiesittekö, että on olemassa ihmisiä, jotka ovat herkempiä väreille ja pystyvät näkemään paljon enemmän sävyjä kuin normaali ihminen?

Joskus aikaisemmin olen mielestäni maininnut, kuinka aiemmin Japanissa sinistä ja vihreää ei eroteltu eri väreiksi, vaan niitä pidettiin saman värin eri sävyinä. Vielä nykyäänkin esimerkiksi liikennevalojen vihreää valoa sanotaan siniseksi Japanissa, samoin on sinisiä puiden lehtiä (青葉) ja sinisiä omenoita (青りんご).

Värien eroavaisuuksista eri kulttuureissa on olemassa myös yksi toinen loistava esimerkki, mihin sain eräänlaisen vahvistuksen talvella talvikouluprojektin aikana.

Kuvitellaanpa, että suomalainen lapsi saa tehtäväkseen piirtää auringon paperille. Annamme lapselle kasan värikyniä ja tämä valitsee sieltä automaattisesti keltaisen kynän ja piirtää keltaisen auringon. Nyt annamme saman tehtävän japanilaiselle lapselle, mutta tämä ei piirräkään keltaista aurinkoa vaan punaisen. Sehän on täysin luonnollista; onhan Japanin lippuunkin ikuistettu aurinko selkeästi punainen!

Nisshouki eli aurinkolippu, tuttavallisesti hinomaru.
Helmikuussa saimme japanilaisten kanssa osallistua ala-asteen kuvaamataidon tunnille ja kappas, japanilainen vieraamme piirsi paperille auringon, totta totisesti, punaisella värillä. Myöhemmin suomalaiset lapset auttoivat japanilaista vierastamme viimeistelemään kuvan ja arvatkaa mitä he tekivät? Yrittivät korjata auringon keltaiseksi.

Itseasiassa se minkä väriseksi aurinko ajatellaan vaihtelee paljonkin ympäri maailmaa, mutta sille saattaa olla tieteellinenkin syy.

Oikeastihan aurinko on valkoinen, mutta me näemme auringon ilmakehän läpi, joten se näkyy silmiimme useimmiten kellertävän oranssina. Mitä alempana horisontissa aurinko on, sitä punaisempana se näkyy meille. Japaniahan sanotaan nousevan auringon maaksi ja niinpä niin, nouseva aurinko aivan horisontissa on punaisempi kuin normaalisti.

Se miksi me sitten ajattelemme aurinkoa keltaisena on minusta melko luonnollista, sillä meillä aurinko kieppuu melko korkealla koko kesän ja talvella hädin tuskin näemme sitä. Ja mitä korkeammalla aurinko on, sitä vaaleammalta se näyttää meille.


Huomatkaa punaiset auringot ja yksi lasten piirtämä keltainen aurinko.
Näitä pieniä eroavaisuuksia kulttuureiden välillä on vaikka millä mitalla. Mitä sinulle tulee ensimmäiseksi mieleen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti