keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Maji Manji

Meidän opiskelijaryhmän Whatsapp-ryhmään ilmestyi muutama päivä sitten mielenkiintoinen video, mitä katselin bussissa matkalla Turkuun. Kyseisellä videolla, minkä voit katsoa täältä, japanilaisilta kysellään mitä merkki tarkoittaa.

Vaikka merkin todellinen merkitys ei aivan aukene kaikille, osa osaa nimetä merkin "maji manjiksi" tai ainakin yhdistää sen buddhalaisiin temppeleihin. 


Japanilainen nuoriso on viime vuosina innostunut käyttämään merkkiä, eikä kukaan oikein tunnu tietävän mitä sillä halutaan viestittää. Ilmeisesti nuoret käyttivät merkkiä lauseen lopussa aluksi vahvistamaan lauseen sanomaa "todella"- merkityksessä, mutta myöhemmin sen on ajateltu tarkoittavan jotain "todella hyvää" tai "todella pahaa". Kuten videoltakin selviää, harva osaa kunnolla selittää mikä merkin tarkoitus on, mutta se nähdään kuitenkin enemmän positiivisessa kuin negativiisessa valossa. Itsekin olen nähnyt kyseistä merkkiä käytettävän esim. Instagramissa kuvien yhteydessä.


Hakaristillä on joka tapauksessa pitkä historia eri uskonnoissa, joissa se yleisesti on ollut hyvän onnen merkki. Videolla yksi nainen kertookin kuinka hakaristillä koristetulla kadulla kävelemisen uskotaan tuovan onnea. 

Japanissa merkin on mahdollista myös nähdä kartalla, missä se osoittaa buddhalaisten temppelien sijainnin. 



Ei siis pidä säikähtää - Japanissa hakaristiä käytetään aivan toisenlaisessa yhteydessä kuin Euroopassa! Tiedän monen henkilön hämmentyneen matkustettuaan Japaniin ja kohdatessaan tämän merkin siellä.

Tämän lisäksi pitää muistaa, että natsien käyttämän hakaristin "hakaset" osoittavat oikealle ja itse risti on kenossa, eli periaatteessa kyseessä ei ole edes sama merkki.


Mistä päästääkin vähän huolestuttavampaan ilmiöön, mikä käy myös videolta ilmi... Erityisesti nuoret japanilaiset eivät tiedä mikä ero näillä kahdella hakaristillä on! Saatika sitten mikä maine jälkimmäisellä on ja kuka sitä on käyttänyt.

Tässä vaiheessa uskallan osoittaa syyttävän sormeni Japanin pahaan tapaan sensuroida historian kirjoja ja jättää kertomatta ikäviä sivuseikkoja - kuten yksityiskohdat Japanin ja natsien väleistä toisessa maailmansodassa. Siinä sivussa saattaa jäädä opettamatta natsi-Saksan ei-niin-pidetty- symboli sekä sen merkitys lännessä. 

Lisää aiheesta voit lukea englanniksi:
Nippon.com
Gaijinhan
Cross-Cultural Collision

Oletko itse törmännyt merkkiin Japanissa ja minkälaisia ajatuksia se sinussa herätti? Vai oletko kenties huomannut jonkun japanilaisen ystäväsi käyttävän maji manjia sosiaalisessa mediassa?

sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

雛祭り - hinamatsuri 🎎

Japanissa vietettiin eilen hinamatsuria eli tyttöjen juhlaa. Juhlan aikana japanilaiset rukoilevat tyttöjen onnellisuuden ja terveyden puolesta. 

┌─────── ⋆⋅☆⋅⋆ ──────────────┐
└────────────── ⋆⋅☆⋅⋆ ───────┘

Hinamatsuria kutsutaan myös nukkejuhlaksi, sillä olennaisena osana juhlaa on hinanuket, jotka laitetaan esille perheissä n. viikkoa ennen itse juhlapäivää.

(Photo by Consulate General of Japan in New York)
≻───── ⋆✩⋆ ─────≺
Nukkeasetelma esittää vanhaa japanilaista hovia Heian-kaudelta, missä ylimmällä tasanteella on keisari ja keisarinna (odairi-sama ja ohinasama) ja heidän alapuolella muita hovin jäseniä sekä esineitä. Asetelmasta on olemassa paljon eri kokoja aina hulppean isoista ja monikerroksisista simppeliin yhden kerroksen asetelmaan mistä löytyy vain keisari ja keisarinna.

Asetelmat ovat hyvin kalliita, joten on tavallista että tytöt saavat nuket lahjaksi isovanhemmiltaan.

Japanilaisilla on myös uskomus, minkä mukaan tytöt menevät naimisiin myöhään mikäli nuket unohdetaan esille hina-matsurin jälkeen. Tästä syystä asetelma pyritään laittamaan pois heti hinamatsurin jälkeen.

≻───── ⋆✩⋆ ─────≺

Tyttöjen juhlaan kuuluu myös olennaisena osana erilaiset söpöt herkut:


Hina-arare eli hinarakeita
Ja esimerkiksi chirashi-sushi:


Hinamatsurina lauleskellaan myös laulua nimeltä うれしいひな祭り/ureshii hinamatsuri - mukava hinamatsuri.

Japanissa toimiston koristeeksi väsätyt hinanuket origami-tyylillä keväältä 2016 :) 
 ≻───── ⋆✩⋆ ─────≺

Onnea ja terveyttä siis kaikille pikkutytöille, ei pelkästään Japanissa vaan myös täällä Suomessa! (◕▿◕✿)