lauantai 7. heinäkuuta 2012

Tanabata eli 七夕

Tanabata juhla Edossa (Hiroshige, 1852)

Tanabata on Japanissa joka kesäinen tähtien juhla, jolloin juhlitaan kahden tähden, Vegan ja Altairin kohtaamista. Japanissa nämä tähdet tunnetaan myös nimillä Orihime ja Hikoboshi, sillä tähtii liittyy tarina rakkaudesta.

Tästä tarinasta on monta versiota, ja tässä olisi yksi sellainen:

Orihime, Taivaan kuninkaan Tentei:n tytär, kutoi joka päivä ahkerasti kauniita töitä Linnunradan vieressä. Hän oli kuitenkin murheellinen, koska hänellä ei ollut aikaa tavata ketään, ja siten rakastua keneenkään. Tentei järjesti lopulta tyttärelleen tapaamisen Linnunradan toisella puolella oleilevan lehmipaimenen Hikoboshin kanssa, ja Orihime ja Hikoboshi rakastuivatkin toisiinsa samantien. Häitä vietettiin, mutta Tentei raivostui tajutessaan, että Orihime lakkasi kutomasta kauniita töitään ja Hikoboshi antoi lehmiensä karata pitkin Taivasta. Niin rakastuneita he olivat. Tentei erotti pariskunnan, ja asetti Linnunradan heidän väliinsä. Hänen tyttärensä kuitenkin oli murheenmurtama, ja Tentei heltyi ja antoi luvan parille tavata kerran vuodessa seitsemäntenä päivänä, seitsemännessä kuussa.
Ensimmäisen kerran tämän päivän saapuessa Orihime kuitenkin purskahti itkuun huomatessaan, ettei Linnunradan yli ollut siltaa. Hänen itkunsa saattelemana paikalle saapui joukko harakoita, jotka muodostivat sillan Linnunradan yli, ja näin rakastavaiset saattoivat nähdä toisensa. Sanotaan kuitenkin, että jos Tanabatana sataa, harakat eivät pääse tulemaan, ja rakastavaiset joutuvat odottamaan tapaamistaan seuraavaan vuoteen.

Tanabataa juhlittiin ennen vanhaan lunisolaarisen kalenterin mukaan seitsemäntenä päivänä seitsemättä kuuta, mikä osuu gregoriaanisen kalenterin elokuulle. Nykyään Tanabatan juhlinta aloitetaan prefektuurista riippuen 7.7, kun taas joissakin paikoissa juhlinta suoritetaan vasta elokuun seisemännen päivän paikkeilla.

Sendain Tanabata festivaalien koristeluja.
Tanabatana on tapana kirjoittaa tanzaku- lapuille erilaisia toiveita, jotka sitten ripustetaan bambuun kiinni. Jotkut saattavat toivoa hyvää käsialaa, toiset opiskeluonnea. Joissakin paikoissa on tapana laittaa bambut jokeen virran vietäväksi, tai polttaa ne juhlien jälkeen, mutta usein koristellut bambut ripustetaan kodin ulkopuolelle roikkumaan. Erilaiset traditiot vaihtelevat hyvin paljon paikasta riippuen, ja Tanabatan tavat ovatkin usein liittyneenä paikallisiin Obon traditioihin. Tämä siksi, että lunisolaarisen kalenterin aikaan Tanabataa ja Obonia juhlittiin lähes samaan aikaan. Ne ajateltiinkin yhtenä juhlana, kunnes gregoriaaniseen kalenteriin siirtyessä Obonin juhlinta siirrettiin elokuulle.

Tanabataa juhlistetaan mm. festivaaleilla, jotka pidetään yleensä pitkillä kauppakaduilla. Tanabata- festivaaleihin kuuluu usein koristelukilpailut ja paraatit, sekä ruokakojut ja erilaiset pelit.

Tanzaku-lappuja

Oikein hyvää Tanabataa siis kaikille! Valitettavasti näyttää siltä, että ainakaan tänään Orihime ja Hikoboshi eivät pysty tapaamaan, sillä sateiselta näyttää tuolla Japanin päässä. Ehkä tämän takia onkin hyvä, että Tanabataa juhlitaan eri paikoissa eri aikaa ;) Kyllä sieltä vielä yksi aurinkoinen päivä pitäisi osua kohdilleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti